Fietsgemeente Valkenburg blijkt bromfietsparadijs

Stockfoto © Istock
Alhoewel toeristengemeente Valkenburg zichzelf graag ziet als fietsparadijs, is het in Limburg de gemeente waar dit jaar veruit de meeste snorfietsen en brommers staan geregistreerd.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS over het begin van dit jaar.

Vergelijking

De bijna 16.500 inwoners hebben in totaal 1969 gemotoriseerde tweewielers. Op elke 100 inwoners zijn er daarmee 12 brommers en scootmobielen te vinden. Dat is bijna drie keer zo veel als in Vaals. Ook in Mook en Middelaar, Voerendaal en Weert zijn verhoudingsgewijs weinig bromvoertuigen te vinden. In heel Limburg telde het statistiekbureau een kleine 84.000 brommers en snorfietsen.

Toerisme

Reden voor het grote aantal brommers en scootmobielen in Valkenburg zijn de verhuurbedrijven die de voertuigen aanbieden voor tourritjes. Om diezelfde reden zijn ook op de Waddeneilanden Texel, Ameland en Terschelling veel brommers en snorfietsen te vinden.

Helmplicht

Tot begin dit jaar gold er geen helmplicht voor snorfietsen, die niet harder dan 25 kilometer per uur kunnen. Nu ook daarvoor een helm nodig is, is de populairiteit van de snorfiets flink gedaald. Veel snorfietsen zijn daarom omgekeurd naar bromfiets, waarmee ze harder mogen.

Daling

In heel Nederland stonden begin dit jaar in totaal 437.000 brommers en 761.000 brommobielen geregistreerd. Dat laatste aantal is volgens het CBS tussen januari 2022 en juli van dit jaar flink gedaald. Dat komt voor een deel door ombouw en herregistratie tot bromfiets, en ook door gedaalde verkoop. Die daalde in die periode namelijk met 57 procent.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!