Einstein Telescoop: onderzoeksinstituten slaan handen ineen

Twee onderzoeksinstituten gaan samenwerken om het wetenschappelijk instrumentarium voor de Einstein Telescoop te ontwikkelen.
Nikhef, het nationale instituut voor subatomaire fysica, en het Deutsches Zentrum für Astrophysik (DZA) en slaan de handen ineen. Daarom is woensdag een intentieovereenkomst ondertekend.
Samenwerking
Het DZA en Nikhef willen gezamenlijke voorstellen maken voor nieuwe projecten, maar de samenwerking moet daarnaast ook voorkomen dat er op twee plaatsen soortgelijk wetenschappelijk werk wordt gedaan. Hoe dat vorm krijgt, wordt de komende tijd besproken. De intentieovereenkomst staat los van studie die onderzoekt hoe haalbaar de Einstein Telescoop voor de Euregio Maas-Rijn is.
'Van groot belang'
Gedeputeerde Stephan Satijn was aanwezig bij de ondertekening van de overeenkomst. "Duitsland speelt een belangrijke rol bij de Einstein Telescoop in de Euregio Maas-Rijn", vertelt hij. "Samenwerking op dit hoge wetenschappelijke niveau is daarom ook van groot belang om te komen tot sterk bidbook en speelt daarmee uiteindelijk over enkele jaren ook een belangrijke rol bij de vraag of deze euregio als locatie voor de Einstein Telescoop wordt gekozen."
Einstein Telescoop
De Einstein Telescoop is een constructie waarbij zwaartekrachtgolven worden gemeten. Daarmee kan men op een nieuwe manier het universum waarnemen. De telescoop zou gebouwd moeten worden in Zuid-Limburg, met vertakkingen naar Duitsland en België. Volgens experts zou de locatie geschikt zijn, omdat hier trillingen van buitenaf uit te sluiten moeten zijn. Een besluit over de locatie van de Einstein Telescoop valt in 2025. Er loopt een onderzoek naar wat de beste vestigingsplek zou zijn voor de telescoop. Ook Sardinië in Italië wil de telescoop graag hebben.
Bekijk hier hoe de Einstein Telescoop werkt: