'Goed dat spreidingswet er waarschijnlijk tóch komt'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht is blij dat de spreidingswet, die ervoor moet zorgen dat asielzoekers beter worden verdeeld over het land, er waarschijnlijk alsnog komt. "Hopelijk zorgt dit ervoor dat alle gemeenten hun bijdrage gaan leveren", zegt hij.
Hillenaar is naast burgemeester van Maastricht ook vertegenwoordiger van de Limburgse Regietafel Vluchtelingen en Integratie, dat zich inzet voor voldoende opvangplekken voor asielzoekers en huisvesting van statushouders in onze provincie.

Financiële slagkracht

Na veel discussie is er in de Tweede Kamer toch een meerderheid voor de spreidingswet. De Kamer ging pas akkoord na een voorstel van de SP om de wet zo te wijzigen dat ook de financiële slagkracht van een gemeente gaat meespelen bij de verdeling.
Hoewel de Eerste Kamer nog moet instemmen, is Hillenaar voorzichtig positief. "In Limburg doen we het eigenlijk al best goed. Maar we halen de aantallen nog niet. En daarom hoop ik dat de druk van de wet het nu wel mogelijk maakt dat gemeenten die nu nog niets of niet voldoende doen, ook hun bijdrage leveveren."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!