Zweedse schotten moeten Limburg droog houden

Waterschap Limburg is tijdens hun jaarlijkse oefenweek voor calamiteitenbestrijding druk in de weer met nieuwe schotten. De Geodesign Barriers moeten Limburg in de toekomst bij eventuele wateroverlast droog zien te houden.
Tijdens de oefenweek staat het waterschap uitgebreid stil bij de bestrijding van hoogwater.
Effectiever dan zandzakken
De Zweedse waterkering Geodesign Barriers zijn splinternieuw en worden dit jaar voor het eerst gebruikt tijdens de oefeningen. De schotten dienen als duurzamer en gebruiksvriendelijker alternatief voor zandzakken. "Zandzakken zijn heel fijn, maar tijdens het hoogwater van 2021 bleken die erg arbeidsintensief", aldus Juus Teensma, specialist calamiteitenbestrijding bij Waterschap Limburg. "Van deze nieuwe schotten kun je er in een uur tijd 100 meter neerzetten met vijf man. Een stuk sneller en effectiever dan zandzakken. Een hele container vol met deze schotten vervangt in totaal 16.000 zandzakken."
Particuliere schotten
Naast de grote ijzeren schotten heeft het Waterschap ook grote rode schotten. "Deze verkoopt het Waterschap aan burgers en zijn erg gebruiksvriendelijk. Je kunt ze vrij snel in elkaar zetten en ze passen perfect op een harde ondergrond", aldus Teensma.
Grenzeloos
Aan de Roer in Roermond wordt deze week flink geoefend door verschillende partijen. Naast het waterschap en aannemers ook met gemeenten en zelfs Duitse en Belgische partners. "Het water kent geen grenzen, dat zagen we in 2021 wel. Daarom is het goed om alle vergaarde kennis te delen", legt waarnemend dijkgraaf Lambert Verheijen uit. "Hier in Roermond hebben we dit stuk precies naar onze wens kunnen uitbreiden. Zo hebben we zelf deze verharde strook aangelegd om het zo realistisch mogelijk te maken", vult Teensma aan.
Valkenburg
Naast deze plek in Roermond wordt er tijdens de oefenweek ook verder gekeken. Zo wordt er de komende tijd ook geoefend met burgerinitiatieven uit de rest van de provincie. "En we gaan om tafel met het college van Valkenburg. Die gemeente heeft onze volle aandacht en heeft daarbij ook behoefte aan een goede aanpak. Deze materialen zijn ideaal voor de aanpak op de korte termijn. Maar we zullen moeten uitzoeken welke oplossingen we in Valkenburg voor de lange termijn kunnen bieden. Daarover gaan we natuurlijk graag in gesprek met de gemeente."