Onderzoeksraad richt zich op veiligheid arbeidsmigranten

Op een boerderijcomplex in Linne zijn in 2021 ruim vijftig arbeidsmigranten aangetroffen onder 'erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden'. © Gemeente Maasgouw
De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een onderzoek naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland.
In het onderzoek worden onder meer incidenten en omstandigheden op het werk en op het gebied van huisvesting en vervoer van en naar het werk bekeken.

Voorvallen met arbeidsmigranten

Aanleiding voor het onderzoek is dat er regelmatig voorvallen plaatsvinden waar arbeidsmigranten bij betrokken zijn. Zo kwamen deze zomer ernstige misstanden bij Claessen Tankcleaning in Venlo aan het licht door berichtgeving van NRC. Het gaat onder meer om een arbeidsmigrant die naftaleen over zich heen kreeg en een migrant die zwavelzuur inademde, van een vrachtwagen viel en naar het ziekenhuis moest.
Een ander voorbeeld in onze provincie is het boerderijcomplex in Linne waar in 2021 vijftig arbeidsmigranten onder 'erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden' werden aangetroffen. Zo was het pand waar zij verbleven zwaar verouderd. Ook kwamen stapelbedden tegen het dak aan, was er geen goede ventilatie en ontbraken er vluchtroutes en waren er geen spullen om te blussen in het geval van brand.

Bekijken waar het aan schort

"Arbeidsmigranten in Nederland worden regelmatig blootgesteld aan risicovolle situaties op het werk. Daarbij gebeuren ook ongelukken", zegt Onderzoeksraad-voorzitter Chris van Dam. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat bekijken waar het schort aan de veiligheid en op welke punten dit verbeterd kan worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!