Fontys Venlo bouwt Duitstalig onderwijs af

Een van de gebouwen van Fontys in Venlo. © Omroep Venlo
Duitstalige economische opleidingen worden vanaf 2025 afgebouwd bij Fontys in Venlo. Ook worden twee opleidingen die nu nog in het Duits, Nederlands én Engels worden gegeven alleen nog in het Engels aangeboden.
Op dit moment worden bij Fontys in Venlo 13 bacheloropleidingen aangeboden. Het grootste deel daarvan wordt drietalig aangeboden. Dat gaat de komende jaren dus veranderen, meldt Omroep Venlo.

Minder talen

Alhoewel een woordvoerder zegt dat nog niet duidelijk is wat er precies gaat veranderen staat voor een deel van het aanbod al vast dat opleidingen in ieder geval in minder talen worden aangeboden. Zo heeft Fontys het voornemen om vanaf februari 2025 de economische Duitstalige opleidingen in Venlo af te bouwen. Er is vanaf dat moment geen nieuwe Duitstalige instroom meer. Zittende studenten kunnen hun opleiding nog wel in Venlo en in het Duits voltooien.

Uitwijken naar Eindhoven

De opleidingen Finance and Control en Marketingmanagement worden in Venlo op termijn alleen nog in het Engels gegeven. Wie de studies in het Nederlands wil volgen, moet dan uitwijken naar Eindhoven. Ook hier geldt wel dat alle huidige studenten de opleiding gewoon kunnen afmaken. De wijziging gaat alleen gelden voor nieuwe studenten.

Kosten

Volgens een woordvoerder koos het merendeel van de studenten bij de betreffende twee opleidingen al voor de Engelse variant. Dit jaar kozen bijvoorbeeld maar negen studenten voor de opleiding in het Nederlands. Dat leidt tot hoge kosten.

Landelijke discussie

De geplande wijzigingen komen op een moment dat er landelijk discussie is over de taal van het onderwijs. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf riep hogescholen en universiteiten op de Nederlandse taal in het onderwijs te behouden en versterken. Behalve als voertaal voor het onderwijs zelf, wil hij dat hogescholen en universiteiten de taalvaardigheid in het Nederlands bij alle studenten gaan bevorderen. Dus ook bij de internationale studenten. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt en vergroot de kans dat internationale studenten na hun studie in Nederland blijven.
Fontys zegt hier werk van te gaan maken. Studenten die alleen in het Engels lessen volgen, krijgen tijdens hun opleiding ook wat van de Nederlandse taal en cultuur bijgebracht zodat ze goed inzetbaar zijn in het regionale werkveld.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!