Waterschap oefent met nieuwe mobiele waterkeringen

Waterschap Limburg testte in april 2023 in Roermond de Mobile Dike. © L1 (Tim van der Weerden)
Waterschap Limburg bouwt in Roermond dinsdag nieuwe mobiele waterkeringen op. Dat gebeurt in het kader van de jaarlijkse oefenweek voor calamiteitenbestrijding bij wateroverlast.
Deze hele week oefenen medewerkers van het waterschap verschillende scenario's met hoogwater.

Noodkeringen

De nadruk ligt dit jaar op de nieuwe materialen die onlangs zijn aangeschaft. Het gaat dan om 1800 meter aan noodkeringen en vier noodcontainers, die zijn gevuld met noodmaterialen. Het materieel kan in de hele Euregio worden ingezet.
De aanschaf komt namelijk voort uit een samenwerkingsproject met vijf partners uit Limburg, België en Noordrijn-Westfalen. Volgens Lambert Verheijen, interim dijkgraaf van Waterschap Limburg, is Limburg hierdoor beter voorbereid op extremere weersomstandigheden in de Euregio: "Dit project is enorm belangrijk om Limburg en de buurlanden waterveiliger te maken. Water kent namelijk geen grenzen."

Aan de Roer

Op de testlocatie langs de Roer in Roermond worden de zogenaamde Mobile Dike en Geodesign Barriers opgebouwd. De alternatieven voor de zandzak werden eerder dit jaar al getest op dezelfde locatie. Volgens een woordvoerder van Waterschap Limburg is deze plek zeer geschikt om te oefenen vanwege de verschillende soorten ondergrond en is er geen overlast voor de omgeving.

Pompen en coupures

Ook op andere locaties in de provincie wordt er deze week geoefend met het opbouwen van pompen en coupures. Een coupure is een doorgang in de waterkering, een soort gat, waar een weg of pad doorheen loopt. Bij hoogwater wordt deze coupure dichtgezet door aluminium schotten om het water tegen te houden en wateroverlast te vermijden.
Donderdag 12 oktober is er samen met de andere partners uit Limburg, België en Noordrijn-Westfalen nog een gezamenlijke oefendag in Roermond.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!