Proef met preventief fouilleren in centrum van Heerlen

Stockfoto © iStock
De gemeente Heerlen gaat in het centrum een proef houden met preventief fouilleren. Doel daarvan is om te onderzoeken in hoeverre de signalen over het toenemende wapenbezit, van met name messen, kloppen.
De proef start op dinsdag 3 oktober en duurt tot en met 1 februari 2024.

Stijging

De afgelopen 2,5 jaar was er in de binnenstad een stijging te zien van het bezit van verboden wapens. Bijna 40 keer werden daar bij het fouilleren van verdachten wapens aangetroffen. Het gaat dan voornamelijk om messen, maar soms ook om bijvoorbeeld knuppels, pepperspray of boksbeugels. Het wapenbezit speelt volgens de gemeente in alle leeftijdsklassen, maar met name bij volwassenen van 23 jaar en ouder.

Binnenstad veilig houden

Burgemeester Roel Wever is blij dat de proef wordt gehouden. "Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren in Heerlen-Centrum geen ernstige geweldsincidenten geweest en dat moet vooral zo blijven. Maar ik wil wel iets doen met deze signalen, juist om de binnenstad veilig te houden. De uitkomsten van deze proef moeten meer duidelijkheid geven hoe het werkelijk gesteld is qua wapenbezit."

Fouilleren

De politie kan zolang de proef loopt mensen zonder concrete verdenking fouilleren op verboden wapenbezit. De acties zijn in handen van de politie, maar gebeuren alleen met toestemming van de officier van Justitie. De periodes van de acties duren telkens maximaal 12 uur, maar kunnen wel verlengd worden.
De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie volgen de resultaten van het onderzoek en gaan deze evalueren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!