Steeds meer ouderen overlijden na een ongelukkige val

Steeds meer ouderen overlijden door een ongelukkige val. © iStock
Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis, is flink toegenomen. Vorig jaar stierven in Limburg 458 mensen op die manier. Dat zijn er ruim twee keer zo veel als tien jaar geleden.
Een val is daarmee de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak in Nederland.

80-plussers

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de stijging vooral te zien bij mensen van 80 jaar of ouder. Ook gaat het vaak om mensen die verzorgd worden vanwege een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. In Limburg was 79 procent van de mensen die vorig jaar overleed door een ongelukkige val, 80 jaar of ouder. Nog eens 16 procent zat in de leeftijdscategorie daaronder, van 70 tot 80 jaar. Jonge mensen komen relatief niet zo vaak om het leven door een valpartij; slechts 1 procent was jonger dan 50 jaar.

Vergrijzing

De toename is grotendeels te verklaren door de vergrijzing. Er zijn steeds meer 80-plussers. Bovendien worden mensen ook steeds ouder. Het evenwicht en de mobiliteit wordt door de jaren heen steeds slechter. Daardoor neemt het risico op een fatale val steeds meer toe.

Een accidentele val wordt als doodsoorzaak genoteerd als iemand valt, struikelt of per ongeluk uitglijdt en binnen dertig dagen aan de gevolgen van de valpartij overlijdt. Vallen met een fiets of een ander vervoermiddel, telt hierbij niet mee. Dat wordt geregistreerd als een vervoersongeval.

Niet-natuurlijke doodsoorzaak

Het overlijden door een ongelukkige val was volgens het CBS de meest voorkomende niet-natuurlijke doodsoorzaak van vorig jaar, gevolgd door zelfdoding en verkeersongevallen. De verschillen tussen de leeftijdscategorieën zijn daarbij echter groot. In onderstaand diagram is duidelijk zichtbaar dat bij mensen tot 50 jaar zelfdoding de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaak is.
In het voorjaar maakte het statistiekbureau al bekend dat zelfdoding onder jongeren zelfs de belangrijkste doodsoorzaak is. Van alle tieners die in 2022 overleden, stierf 1 op de 5 door zelfdoding. Dat is vaker dan een verkeersongeval of kanker. Bij twintigers overleed zelfs 1 op de 3 aan zelfdoding.
Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!