Vrijwillige brandweer in Bocholtz bestaat 200 jaar

Jong geleerd is oud gedaan bij de kazerne in Bocholtz. © L1 (Peter Beeker)
De kazerne aan de Schoolstraat ligt midden in het dorp. Voor het jubileum zijn alle brandweerlieden van Bocholtz opgetrommeld. Er valt wat te vieren.
De vrijwillige brandweer in Bocholtz bestaat 200 jaar. In 1823 was een Bocholtze brandweerman diegene die opdracht had om met een emmer water een vuur te blussen. De tijd heeft niet stilgestaan. Tijdens de publieksdag in Bocholtz staat al het modern materieel opgesteld.

Niet eenvoudig

"Het woord vrijwillig moet je niet te letterlijk nemen. Beroepsparttimer dekt meer de lading. Er wordt veel gevraagd van een brandweerman. Binnen vier minuten moet je hier op de kazerne zijn om uit te rukken als het nodig is", zegt Michel Gardeniers is ploegleider van de brandweer in Bocholtz. "We zijn nu met 16 vrijwilligers dat moeten er eigenlijk meer zijn. Nieuwe mensen vinden is niet eenvoudig."

Heftig

Werner Gorissen woont pal naast de kazerne. Na 40 jaar trouwe dienst heeft hij afscheid genomen van zijn collega's. "Ik ben als 18-jarige begonnen als vrijwilliger. Als jongen uit het dorp krijg je te maken met slachtoffers van ongevallen die je persoonlijk kent. Dat is wel heftig. Nu krijg je daar hulp voor dat was vroeger niet. Ik ben daar goed mee klaar gekomen. De positieve herinneringen blijven."

Fietsje

Vader en zoon Merx dienen samen bij de vrijwillige brandweer in Bocholtz. John Merx: "Het is super om met mijn zoon in de wagen te zitten als we moeten uitrukken." Tom Merx had het 'virus' al snel te pakken: "Als pap opgetrommeld werd dan racete ik er als vijfjarige achteraan op mijn fietsje."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!