Overlast door regenval: Maastricht zet in op 3 actiepunten

Meer dan duizend overlastmeldingen kreeg de gemeente Maastricht na de extreme regenval op 12 september. Daarom heeft de gemeente drie actiepunten om wateroverlast bij heftige regenval in de toekomst meer te voorkomen.
Dat zegt wethouder Hubert Mackus tegen RTV Maastricht.
Knelpunten in de stad
De regen die op die woensdag in september viel in Maastricht was drie keer zoveel dan de hoeveelheid die de riolen in de stad aankunnen. Zo viel op sommige plekken in de stad meer dan 70 millimeter regen in minder dan een uur. "Het heeft de knelpunten in de stad laten zien", zegt Mackus. De gemeente heeft daarom drie actiepunten op de agenda gezet.
Actiepunten
Een daarvan is het vergroenen en de waterbuffering in het openbaar gebied, daarnaast het ontstenen en als laatste de plaatselijke capaciteit van de riolering verbeteren. Dat laatste is nog niet zo makkelijk. "Een drie keer zo grote riolering is technisch niet uitvoerbaar", aldus Mackus. "Daarom kijken we dat we echt de belangrijkste knelpunten opvangen."
Verantwoordelijkheid burgers
De verantwoordelijkheid ligt volgens de wethouder ook deels bij de mensen zelf. Inwoners kunnen zelf maatregelen nemen. "Burgers kunnen bijvoorbeeld op hun eigen perceel afkoppelen en ontstenen. Op sommige plekken ligt de rioolaansluiting hoger dan het riool zelf, wat ook voor extra overlast zorgt. Voor het riool en kelders op het eigen perceel zijn bewoners zelf verantwoordelijk." Maar voor de waterbuffering en het rioolstelsel is de gemeente verantwoordelijk. "Als de rioolcapaciteit zwaar onvoldoende is, dan is weer de gemeente verantwoordelijk."
Accepteren
Toch zullen mensen ook moeten gaan accepteren dat bij extreme buien de straten blank staan en wateroverlast kan gebeuren. "We kunnen ons voor een deel wapenen, maar bij zo’n extreme buien zullen we altijd wat overlast houden. Dat krijgen we nooit helemaal opgelost."