Saskia rent 100 km voor Toon Hermans Huizen

Saskia rent 100 km voor Toon Hermans Huizen © L1 (Maurice de Heus)
Ze overleefde zelf twee keer borstkanker. Op zondag 1 oktober rent Saskia Leenders-Wolfs uit Susteren 100 kilometer tussen de Toon Hermans Huizen in Limburg.
"Ik wil meer aandacht voor de Toon Hermans Huizen in Limburg creëren. Om zo ook de drempel te verlagen voor lotgenoten en om geld op te halen natuurlijk voor de Huizen", zo verklaart Saskia Leenders met een knipoog haar monstertocht.

Weert

Zondag start ze in Weert, om via de Toon Hermans Huizen in Roermond, Sittard-Geleen en Maastricht te finishen in Heerlen, waar ze zelf werkt als vrijwilliger.

Kwetsbaarheid

Juist haar eigen ervaringen maken Saskia zo'n goede gastvrouw, zegt Marie Joze, een van de vrouwen in de groep van Saskia. "Haar leven is ook moeilijk verlopen, maar ze heeft altijd weer kracht. Ze kan zich geven en kan heel kwetsbaar zijn. Juist door die kwetsbaarheid durven anderen ook dingen te vertellen. Dat ze nu gaat rennen, geeft mij ook weer kracht."

Twijfels

Juist die waarde van het delen van twijfels en onzekerheden kent Saskia zelf ook. Ze kreeg haar eerste borstkankerdiagnose voor haar veertigste verjaardag. "Ik heb toen gekozen voor een dubbele amputatie. Voor mijn gevoel kocht ik daarmee zekerheid, het zou niet meer kunnen gebeuren. Als het dan een tweede keer toch terugkomt, maakt je dat toch veel meer onzeker. De tijd heelt heel veel wonden, maar er is altijd nog wel een stemmetje dat zegt 'wat als'".

Judith

Grote inspirator voor de tocht van Saskia over 100 kilometer is haar vriendin Judith, die overleed aan uitgezaaide borstkanker. "Voor haar is het het allerbelangrijkste. Maar ook de powervrouwen die ik in de andere borstkankergroepen heb. Zij moeten me naar de finish loodsen."

Corona

Patiënten, gastvrouwen en familieleden wisselen vrijdagochtend tips en adviezen uit in het Toon Hermans Huis. Dat varieerde van broze nagels tot assertiviteit tegenover de arts. Saskia spreekt uit eigen ervaring. "Ik kreeg de tweede keer borstkanker in de coronatijd. De reguliere controles op borstkanker waren toen afgeschaft, maar ik had er geen goed gevoel over. Toen heb ik zelf mijn chirurg geappt en die heeft me gelukkig willen helpen. Na een nieuwe biopt bleek dat ik inderdaad opnieuw borstkanker had. Als ik me niet zelf had gemeld, was dat pas veel later ontdekt. Dat zeg ik ook tegen de vrouwen hier: ben niet bang om te vragen".

Borstkankermaand

De tocht van Saskia staat zondag 1 oktober ook in het teken van oktober als borstkankermaand. Een marathon liep ze al vaker, maar bij de afstand van 100 kilometer kwam ze nooit in de buurt. "Ik heb 60 kilometer gelopen. In augustus wilde ik 75 kilometer proberen, maar mijn energie was toen niet goed. Ik weet wie op me wacht tijdens de tocht, daar wil ik het voor gaan doen."

L1 Radio

De opbrengst van de ultraloop van Saskia wordt gedeeld tussen de Toon Hermans Huizen en de Maarten van der Weijden foundation voor onderzoek naar kanker. De tocht van Saskia leidt zondag ook langs de studio van L1. Tussen 16 en 16.30 uur rent Saskia de L1 Radio studio in om haar ervaringen te delen en een ultieme dosis energie op te doen voor de laatste etappe richting Toon Hermans Huis in Heerlen. Saskia is zondag hier live te volgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!