Nieuw waterstoftankstation: 'We richten ons op trucks'

Het eerste waterstofpompstation in Horst © L1 (Lex van Moorsel)
Limburg krijgt een tweede waterstoftankstation. Vorig jaar werd in Horst het eerste tankstation voor auto's die op waterstof rijden geopend. Volgend jaar komt er een tweede pompstation in Tegelen bij.
Dat laat Gerbert Vissers van Vissers Energy Group weten.

Vrachtauto's

Met de uitbreiding richt Vissers zijn vizier op vrachtauto's. "Ik verwacht dat die doelgroep voor waterstof heel belangrijk gaat worden", zegt hij. "Om een vrachtwagen te elektrificeren heb je heel veel accu's nodig. Dat gaat dan weer ten koste van laadvermogen, zowel in kilo's als volume. Dat wil je niet bij een truck."

Hoe werkt een waterstofauto?
Niet iedereen is ervan overtuigd dat de elektrische auto met accu - zoals we die nu kennen - de toekomst is. Er zijn ook veel mensen die heil zien in waterstofauto's. Dat zijn overigens ook volledig elektrische auto. De wielen worden aangedreven door een of meerdere elektromotoren. Het grote verschil tussen een waterstofauto en een 'batterij-elektrische auto' is de manier waarop de energie wordt opgeslagen. Een waterstofauto haalt energie uit waterstof. Met een chemische reactie waarbij energie vrijkomt in de vorm van elektriciteit wordt de elektromotor gevoed. De elektrische auto zoals we die nu kennen heeft een accu.

Doorbraak

Komend voorjaar verwacht Vissers dat hier verandering in komt. "Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een subsidie aangekondigd. De overheid betaalt dan de meerprijs voor een vrachtwagen of bus op waterstof ten opzichte van de dieselvariant." Vissers denkt dat deze subsidie niet alleen transportbedrijven over de streep gaat trekken, maar ook fabrikanten. "Dan loont het zich om meer waterstofvoertuigen te fabriceren. Ze willen immers massa. Door deze regeling gaat die massa er komen", zegt Vissers.

Afrit A73

Het tweede waterstoftankstation komt vlakbij de een afrit van de A73 te liggen. Om precies te zijn op de hoek van de Venloseweg en de Ariënstraat in Tegelen. Een goede plek vlakbij een snelweg en een bedrijventerrein, zo zegt hij zelf. Het bedrijf van Vissers heeft al een Europese subsidie op zak. Verder worden de gemeentelijke vergunningen voorbereid.

Netwerk

Toch is het volgens de ondernemer niet aannemelijk dat waterstoftankstations op korte termijn als paddenstoelen uit de grond schieten. "Dat heeft nu nog geen zin, aangezien er nog niet zoveel voertuigen op waterstof rijden. Oneindig tankstations bouwen zonder klanten is zinloos", zegt hij. "Dat moet gestaag groeien. We hopen over een paar jaar dat er tientallen vrachtwagens, bussen en auto's op waterstof. Dan kunnen we ons netwerk uitbouwen, want we hebben nog wel wat plekken op het oog in Limburg."

Voordelen
Een voordeel van waterstof ten opzichte van een accu is dat je net zo snel kunt tanken als je gewend bij benzine of diesel. Een ander voordeel is de prijs van een volle tank. 12 kilo waterstof kost zo'n 60 euro en is daarmee goedkoper dan benzine of diesel.

Nadelen
Er is veel meer energie nodig om waterstof te maken dan dat er vrijkomt wanneer de waterstof in de auto wordt omgezet in elektriciteit. Om dezelfde afstand te kunnen rijden met een waterstofauto als met een batterij-elektrische auto, heb je onder aan de streep veel meer elektriciteit nodig. Daarnaast zijn er ook nog maar weinig waterstoftanksations.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!