Venrayse kapel 15 meter verplaatst voor nieuwe rotonde

De kapel wordt 15 meter verplaatst. © L1 (Ruud van Broekhoven)
De Sint-Antoniuskapel in Venray is vrijdagochtend met een hijskraan opgetild en zo'n 15 meter verplaatst. Het kapelletje moest plaatsmaken voor een nieuwe rotonde.
De werkzaamheden zijn onderdeel van de voorbereiding op fase vier van het project Oostverbinding in Venray.

Sint-Antoniuskapel

De Sint-Antoniuskapel staat langs de Stationsweg in de wijk Antoniusveld. De oorspronkelijke kapel werd in 1650 gebouwd en in 1715 kwam er een nieuwe versie. "Het is niet zomaar een kapel", stelt René Francken, voorzitter van de Stichting Kruisen en Kapellen in Venray. "Het gaat om een Rijksmonument. En ook voor de volksbeleving is hij behoorlijk belangrijk."

Bijzondere gebeurtenis

De verplaatsing van de kapel is een bijzondere gebeurtenis. "Dat is natuurlijk niet van alle tijden dat een kapel verplaatst wordt. Het is een behoorlijke klus geweest", aldus Francken. Het is overigens niet de eerste keer dat de kapel moet wijken voor het verkeer. In 2005 is het monument enkele tientallen meters verplaatst en gerestaureerd.
De Sint Antoniuskapel wordt zo'n 20 meter verplaatst. © L1 (Ruud van Broekhoven)
De kapel staat met de opening richting de rotonde. "Dat is historisch gezien de correcte plaatsing", weet Francken. De kapel is voor mensen uit de buurt een herkenningspunt en een plaats voor rust en bezinning.

Nieuwe rotonde

De werkzaamheden aan de Stationsweg zijn al enige tijd bezig. Sinds halverwege vorig jaar is de doorgaande weg richting het centrum van Venray al flink veranderd. Op de kruising met de Klaproos wordt een rotonde gerealiseerd. Als de werkzaamheden voor de Oostverbinding volgens planning verlopen, kan het verkeer halverwege volgend jaar al gebruik maken van de verbindingsroute. Het complete plan moet eind 2024 klaar zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!