Provinciale Staten: 'Maaslijn moet Rijksproject worden'

Afbeelding ter illustratie © Rob Beckers
De fracties in Provinciale Staten eisen opnieuw dat de Maaslijn een Rijksproject wordt. Daardoor zou de rijksoverheid alle meerkosten van het uit de hand gelopen project op zich moeten nemen. Een motie hierover werd vrijdag unaniem aangenomen in het gouvernement in Maastricht.
De Maaslijn is het hoofdpijndossier van Limburg. De elektrificatie en verbreding van het spoor tussen Roermond en Nijmegen is keer op keer uitgesteld waarbij de kosten telkens oplopen. Die werden eerder geraamd op 300 miljoen euro. Binnenkort eindigt een nieuwe aanbestedingsprocedure en dan zal duidelijk worden wat de werkelijke kosten zijn.

Meerkosten

In de motie spreken de partijen hun teleurstelling uit over de houding van het kabinet. Dat lijkt vast te houden aan de situatie waarin Limburg moet blijven opdraaien voor de meerkosten. "We verwachten dat er voor het einde van het jaar een positief besluit is genomen over het overnemen van het project en het dragen van de meerkosten", is de boodschap die het college van GS nogmaals moet overmaken richting het demissionaire kabinet.

Oplevering

Het project om de verouderde treinverbinding aan te pakken, wordt geplaagd door voortdurende vertraging. Extra treinen hadden in 2020 al moeten rijden. Vanwege onder meer de schaarste aan materiaal door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar de aanbesteding uitgesteld. Inmiddels staat de oplevering van het project voor eind 2027 gepland.

Knarsetandend

Om verdere vertraging te voorkomen stemde Provinciale Staten vrijdag ook in met een jaarlijkse financiële bijdrage van 1,34 miljoen euro. Daarmee kan ProRail verder met de huidige aanbestedingsprocedure. Een meerderheid in een commissievergadering ging hier twee weken geleden al knarsetandend mee akkoord.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!