Politie mag verdachte vanaf zondag ook in België aanhouden

De politie- en andere diensten van de drie landen gaan verder veel meer informatie uitwisselen. © iStock
De Nederlandse politie mag vanaf zondag verdachten tot in België en Luxemburg achtervolgen en aanhouden. En omgekeerd geldt hetzelfde. De provincie grenst meer dan 120 kilometer met België.
Dat hebben de drie Benelux-landen afgesproken in een verdrag dat ze donderdag ondertekenden. Het politieverdrag maakt het politiewerk "drempelloos of beter grenzeloos", zegt secretaris-generaal Frans Weekers van de Benelux-unie.

'Speuren over de grens'

Nederlandse speciale eenheden kunnen voortaan bijspringen als hun Belgische collega's net over de grens speuren naar een zwaarbewapende extreemrechtse oud-militair met mogelijke terreurplannen. En een minister op weg naar een Brussels overleg hoeft niet langer van beveiligersescorte te wisselen.

Meer informatie uitwisselen

De politie- en andere diensten van de drie landen gaan verder veel meer informatie uitwisselen. Daardoor kan een Nederlandse burgemeester straks beletten dat een Belg met een ellenlang strafblad er toch een coffeeshop opent. Die mogelijkheden kunnen politie, justitie en bestuurders goed gebruiken in hun moeizame gevecht met steeds brutalere drugsbendes. Die pendelen moeiteloos tussen Rotterdam en Antwerpen en buiten de beperkingen waarop agenten aan de grens stuiten waar mogelijk uit.
Het verdrag is "het beste en meest vergaande politieverdrag in Europa en eigenlijk ook ver daarbuiten", stelt Weekers. Hij hoopt dat de Benelux daarmee school maakt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!