Steeds meer online roddelen: deze scholen hebben er last van

Steeds meer scholen kampen met de problemen van roddelaccounts. © iStock
Al zeker 24 Limburgse scholen hebben ontdekt dat leerlingen Gossip Girl-accounts op TikTok gebruiken. Dat zijn accounts waarop scholieren roddels en onwaarheden over elkaar of over docenten verspreiden.
Dat blijkt uit een rondvraag van L1.

Juice

De juice-video's zijn overgewaaid uit de populaire Amerikaanse televisieserie Gossip Girl, waarin een onbekende bron allerhande roddels vertelt. Via de accounts wordt op scholen nepnieuws verspreid over leerlingen of docenten, vaak seksueel getint. De berichten veroorzaken de nodige onrust op middelbare scholen. "We krijgen van leerlingen te horen dat dergelijke roddelaccounts bestaan en doen ons best om deze zo snel mogelijk offline te halen", reageren verschillende rectoren.

Porta Mosana

Het Raayland College in Venray liet eerder al weten dat ze deze maand een leerling met tien accounts voor één dag geschorst hebben. Ook bij Porta Mosana in Maastricht is er ondertussen één leerling geschorst naar aanleiding van een juice-TikTok account. Ze stuurden een mail naar de ouders om hen hierover op de hoogte te brengen. "Helaas zijn we aan het begin van dit schooljaar geconfronteerd met verschillende, heftige pestincidenten, zowel fysiek als online via sociale media. Ook op het Porta Mosana College hebben Tiktok-accounts in de eerste weken na de zomervakantie voor onrust gezorgd. Vanuit school, leerlingen en ouders zijn diverse accounts gerapporteerd bij de betreffende appaanbieders", laat rector Tim Neutelings weten in de mail.

Ouders geïnformeerd

Het Sint-Janscollege in Hoensbroek is op de hoogte van de gossippagina van de school op TikTok en heeft leerlingen en hun ouders geïnformeerd via een nieuwsbrief. "Als school schrikken we van de inhoud van de berichten op dit account en verbazen we ons ook over het aantal volgers hiervan", laat een woordvoerder het Sint-Janscollege weten via de mail. "We zullen maatregelen nemen tegen leerlingen die berichten delen en posten in deze gossip-groepen. De zwaarte van de maatregel hangt af van de aard en de inhoud van het bericht. Bij smaad en/of laster zal er naast een schoolspecifieke strafmaatregel, ook aangifte gedaan worden bij de politie."
Ook het Trevianum in Sittard-Geleen stuurde deze week een soortgelijke brief aan ouders.

Dader

Het is volgens scholen niet makkelijk om de oprichters van de accounts te achterhalen. "Het zijn anonieme accounts. Soms kunnen we achterhalen uit welke klas de leerlingen komen. Dan voeren we met een coach in de klas een gesprek. We straffen natuurlijk niet de hele klas als één leerling zich bezighoudt met zo een account", zegt een woordvoerder van het Connect College in Echt.

Leerlingen Helpen

Leerlingen van het Connect College helpen de directie ook met het verwijderen van de accounts, omdat ze ze zelf ook niet leuk vinden. "Het is geen zegen, maar wel een mogelijkheid om het onderwerp te bespreken. En dat is ook belangrijk", aldus het Connect College.

Gossip

"In een van de TikTok-posts werd er opgeroepen tot een opstand op school. Dan zie je de leerlingen op de speelplaats staan, wachtend tot er iets gaat gebeuren, maar er gebeurt niets", klinkt het bij het Dacapo College. Het verwijderen van de accounts is een kat- en muisspel. "Als we een account aangeven, is het binnen enkele uren weer verwijderd. Het houdt natuurlijk niet tegen dat er binnen enkele uren weer een nieuw account online staat."
TikTok doet wel zijn best om te helpen bij het inactief maken of leegmaken van deze accounts, laten de Limburgse scholen weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!