Hoeveel mensen roken in jouw gemeente? Bekijk het hier

In Kerkrade wonen relatief gezien de meeste rokers van de provincie, in Mook en Middelaar de minste. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van gegevens van het CBS, de GGD en het RIVM.
Hoewel er in Limburg nog veel gerookt wordt, daalt het landelijk gemiddelde de laatste jaren wel gestaag.
Kerkrade
Volgens het onderzoek wonen de meeste rokers in Kerkrade (18,4 procent), gevolgd door Heerlen (17,6 procent) en Venlo (17,4 procent). Ook andere Parkstad-gemeenten, zoals Brunssum en Landgraaf, scoren een stuk hoger dan gemiddeld met 16,5 procent.
Oorzaak
Volgens Martijn de Kruif, longarts bij het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen, zijn er meerdere oorzaken waarom het aantal rokers in Parkstad zo hoog is. Zo heeft dat onder andere te maken met 'omgevings-stimulansen': "Hoe meer mensen om je heen roken, hoe meer je zelf ook gestimuleerd wordt om te gaan roken. Ook wordt het vaak geassocieerd met sociaal samenzijn, is het statusverhogend (stoer) en stressverlagend, even een sigaretje ter ontspanning", aldus De Kruif.
Limburgse gemeenten
Hieronder is te zien in welke Limburgse gemeenten het meest gerookt wordt.
1. Kerkrade (18,4 procent)
2. Heerlen (17,6 procent)
3. Venlo (17,4 procent)
4. Maastricht (17,1 procent)
5. Brunssum (16,5 procent)
6. Landgraaf (16,5 procent)
7. Roerdalen (15,5 procent)
8. Roermond (15 procent)
9. Vaals (14,6 procent)
10. Sittard-Geleen (12,9 procent)
Volgens de longarts moet er meer voorlichting komen over misleidingen: "Roken is niet stoer, het verlicht geen stress en e-sigaretten zijn niet gezond."
In Mook en Middelaar leven de meeste rookvrije Limburgers (7,8 procent), gevolgd door Nederweert (7,9 procent) en Horst aan de Maas (8,8 procent).
Benieuwd hoe hoog het aandeel rokers in andere gemeenten is? Zoek dan op de gemeente in de kaart hieronder:
Roken en vapen onder jongeren neemt toe
Hoewel steeds minder volwassenen roken, blijken jongeren juist vaker een sigaret op te steken. Zo gaf 1,7 procent van de 12- tot 16-jarigen in 2022 aan een sigaret gerookt te hebben. Vóór corona was dat aantal slechts 0,9 procent. Bij de 16- tot 20-jarigen is het aandeel gestegen van 12,8 procent naar 15,2 procent in 2022.
Dezelfde trend is zichtbaar als het om vapen gaat. Sterker nog, in alle leeftijdscategorieën werd er in 2022 meer gevaped dan in 2020. Zo rookte in 2020 'slechts' 0,6 procent van de 16- tot 20-jarigen, in 2022 was dit aandeel al tien keer zoveel, namelijk 6,6 procent.
Bij de data is uitgegaan van de ondergrens van een 95 procent betrouwbaarheidsinterval. In werkelijkheid kunnen deze cijfers hierdoor nog hoger uitvallen.
'Jarenlang duur onderzoek'
Longarts De Kruif hoopt dat preventie zich in de toekomst vooral gaat richten op jongeren: "Bijna niemand gaat op latere leeftijd nog beginnen met roken."
Tot slot stoort hij zich ook aan de marktwerking: "Uiteindelijk blijft het heel storend dat fabrikanten voortdurend nieuwe dingen bedenken zoals e-sigaretten of kauwgums, waarna jarenlang duur medisch onderzoek nodig is om aan te tonen dat de producten onveilig zijn. Dit moet omgedraaid worden: fabrikanten zouden eerst moeten aantonen dat een product veilig is voordat het op de markt wordt gebracht."
Landelijk meeste rokers
Volgens het onderzoek wonen de meeste rokers in de grote steden. De top tien ziet er als volgt uit:
1. Amsterdam (22,4 procent)
2. Rotterdam (19,9 procent)
3. Helmond (19,2 procent)
4. Pekela (18,9 procent)
5. Tilburg (18,7 procent)
6. Den Helder (18,5 procent)
7. Arnhem (18,5 procent)
8. Kerkrade (18,4 procent)
9. Groningen (18,4 procent)
10. Leeuwarden (18,2 procent)
Stoptober
Zondag is de aftrap van Stoptober: dan proberen duizenden Nederlanders weer een maand lang geen sigaret op te steken. De campagne, een samenwerking van onder andere de Hartstichting, het Longfonds en de GGD GHOR Nederland, beleeft dit jaar de tiende editie.