Wanneer komt recreatiepark Silt van de grond?

Het kan nog wel even duren voordat er transportbewegingen zijn in de groeve © iStock
Nu dinsdagavond de meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het bestemmingsplan en daarmee het plan voor recreatiepark Silt in Schinnen is goedgekeurd, spookt de vraag rond wanneer het park daadwerkelijk van de grond komt.
Volgens wethouder Peter Janssen van de gemeente Beekdaelen is dat nog afhankelijk van eventuele vervolgstappen van omwonenden.

Zorgen

Inwoners van Schinnen uitten al maanden hun zorgen over de plannen rondom het park in Groeve Nagelbeek in de gemeente Beekdaelen. Ze zijn bang voor onder meer de overlast door werkzaamheden, de verandering van de stand van het grondwater en het verdwijnen van diersoorten in de groeve en voormalige stortplaats.

Past in visie

Toch werd er dinsdagavond door een krappe meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met het plan. Volgens Janssen past het plan in de toeristische en recreatieve visie en het onderhoud van landschap waar de gemeenteraad al in 2017 voor koos. "Het is een veel groter gebied waar je veel minder bezetting hebt dan op een recreatief vakantiepark", aldus Janssen. "Door de waterplas wordt er een extra biotoop gecreëerd, het is een A-locatie, en de volledige investering in het ontgronden van het zilverzand wordt opnieuw geïnvesteerd in het gebied."

Bezwaar aantekenen

Maar Susanne Voncken, raadslid van GroenLinks en buurtbewoonster, denkt dat omwonenden het hier niet bij laten zitten. Een volgende stap zou kunnen zijn dat ze naar de Raad van State stappen en bezwaar tegen het besluit aantekenen. Dan kan het zomaar nog een anderhalf tot twee jaar duren voordat er daadwerkelijk wordt gestart met de bouw van het park.

Goed onderbouwd

Wethouder Janssen is hier echter niet bang voor en zegt er het volste vertrouwen in te hebben dat de Raad van State, mocht het zo ver komen, het verzoek tot wijziging blijft handhaven. "Het plan is gewoon goed onderbouwd. In het hele proces hebben we ook nadrukkelijk met de initiatiefnemers onderhandeld en gedwongen om diverse aanpassingen te doen om de overlast te beperken, zoals andere routes van de vrachtauto's. Ook is er een gedegen grondwaterstandonderzoek gedaan. De provincie heeft dat goedgekeurd."
Als er door wordt gegaan met het plan zoals het er nu ligt, zal het volgens Janssen waarschijnlijk nog een jaar duren voordat er transportbewegingen zijn. "Je gaat zo meteen het vergunningentraject in. Ook daar hebben we de verplichting opgelegd aan de initiatiefnemer om in contact te blijven met omwonenden, zodat ze hele proces kunnen blijven volgen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!