Raayland College schorst leerling vanwege roddelvideo's

Een voorbeeld van een roddelkanaal over een school op TikTok © L1
Het Raayland College in Venray heeft maatregelen genomen tegen een leerling die zogeheten juice-video's verspreidde via TikTok.
Er waren tenminste tien accounts actief, maar de school kan niet achterhalen wie achter alle kanalen zit. In die video's verspreiden leerlingen roddels en vaak onwaarheden over andere leerlingen en leraren.
Geschorst
Op het Raayland College is halverwege september een leerling geschorst omdat deze roddelaccounts is begonnen op het social mediaplatform TikTok. Daarin worden roddels verspreid en andere leerlingen opgeroepen om geruchten over de school te delen. De directie van de school heeft TikTok verzocht om de profielen te verwijderen en is in gesprek gegaan met de betrokken leerling en ouders.

Relatie

In een van de video's over het Raayland College wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat twee docenten die een relatie met elkaar hebben, seks zouden hebben gehad in de lerarenkamer. Het fenomeen van juice-video's speelt op meer scholen in Limburg. In roddelvideo's van andere scholen wordt onder meer gesproken over gymleraren die pedofiel zouden zijn, iemand die haar borsten zou hebben laten zien bij de kluisjes, leerlingen die bedreigd zouden worden door docenten en worden leerlingen opgeroepen om in opstand te komen.

Juice

De juice-video's zijn komen overwaaien uit de populaire Amerikaanse televisieserie Gossip Girl, waarin een onbekende bron allerhande roddels vertelt. In het geval van het Raayland College duurde het niet lang voor ze ontdekten wie er achter het roddelaccount zit. "Vaak zijn de anonieme oprichters van de pagina, ook hun eerste volger", zegt rector Bas van Rooijen. "Daarnaast zijn er ook steeds meer leerlingen die aangeven dat het te ver gaat. Zij melden zich bij een vertrouwenspersoon om te zeggen wie er achter een account zit."

Extra lessen

Het Raayland College geeft tijdens de Week Tegen Pesten extra les over het onderwerp, naast het verplichte vak 'digitale geletterdheid'. Ook zijn ouders geïnformeerd over de accounts in een brief van de school. "We leggen uit wat wij als school doen om dit probleem te verhelpen, maar ook wat zij thuis kunnen doen", aldus Van Rooijen.
Als de betrokken leerling weer een roddelaccount opricht zal de schorsing drie dagen worden volgens de rector.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!