Verdachte van moord op Xavier Durlinger komt vrij

Bloemen voor de vermoorde Xavier Durlinger © Orange Media
Merlijn C. uit Sittard (23), verdacht van de moord op de 19-jarige Xavier Durlinger, komt vrij. Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald.
Xavier werd vorig jaar mei in de Kollenberg in Sittard dood gevonden, hij bleek vermoord. Enkele dagen daarvoor was hij als vermist opgegeven.

Ernstige bezwaren

Volgens de rechtbank zijn er geen 'ernstige bezwaren' meer om Merlijn vast te houden. In mei werd hij thuis aangehouden, nadat er bloed van Xavier in zijn rugtas werd gevonden. Merlijn was al eerder in beeld van politie en justitie, maar toen was er nog te weinig bewijs voor een arrestatie. Wel werd hij drie keer eerder als getuige gehoord.

Bloedsporen

Hoewel Merlijn voor het bloed in de rugzak een verklaring heeft afgegeven, hij zou Xavier die hij kende uit de Sittardse drugswereld een keer verbonden hebben toen hij een wondje had, vindt de politie het bloedspoor belastend. Tijdens aanvullend onderzoek zijn nog meer bloedsporen in de rugzak gevonden, zo bleek woensdag tijdens een pro forma zitting. Ook is er een houtvezel gevonden met daarop bloed van Xavier. De vezel is afkomstig van een beuk, die voorkomt op de plek waar het lichaam van Xavier werd gevonden. Beuken blijken echter in heel Sittard voor te komen. Volgens de advocaat van Merlijn staan er 750 van die bomen in heel Sittard. Justitie wil via dna-onderzoek achter de exacte locatie van de beuk komen.

Rugzak

Over het bloed in de rugzak heeft Merlijn bij zijn laatste verhoor aangegeven dat hij niet meer precies weet wanneer het bloed van Xavier in zijn rugzak terecht is gekomen. De rugzak werd wekenlang gebruikt voor het vervoeren van drugs en werd door zowel Merlijn als Xavier gebruikt. "Er zijn tal van momenten geweest, waarop dat bloed van Xavier in die rugzak terecht kan zijn gekomen. Een schaafwondje kan daar al genoeg voor zijn geweest", zei zijn advocaat. Volgens de politie noemde hij eerder een concreet moment, maar getuigen zouden dat ontkend hebben.

Telefoongegevens

Naast het gevonden bloed, was Merlijn in de buurt van de plaats delict en bleek uit telefoongegevens dat hij in de buurt was van plekken waar spullen (een pet en heuptas) van Xavier werden gevonden. Tijdens verhoren heeft hij daar tegenstrijdig over verklaard, zo zegt de politie. Merlijn zelf heeft verklaard dat hij op de avond van de moord een afspraak had met Xavier, maar dat deze niet op is komen dagen. Daarna is hij met vrienden gaan kamperen.

Onwaarschijnlijk

Advocaat Misja Geeratz van Merlijn C. vroeg de rechtbank de voorlopige hechtenis op te heffen. "Vooral de afwezigheid van sporen pleit in het voordeel van mijn client. Er is 15 keer gestoken en dan worden alleen enkele minuscule bloedspatjes in zijn rugzak gevonden, dat is eigenlijk onwaarschijnlijk. Ook op de plaats delict en zijn kleren zijn geen sporen gevonden, die erop wijzen dat hij de dader is. Bovendien had hij geen reden om Xavier iets aan te doen, het is sowieso een jongen die geen vlieg kwaad doet", aldus Geeratz.

Enige verdachte

Justitie ziet dat anders en denkt dat Merlijn een conflict had met Xavier. Beiden waren drugskoeriers in Sittard en daarom elkaars concurrenten. Misschien schuilt daarin een motief, zo filosofeert de recherche. Zowel Xavier als Merlijn dealden voor ene Samir, die in deze zaak ook meerdere keren als getuige is verhoord. Justitie liet bij de vorige zitting weten dat ook nog altijd met andere scenario's rekening wordt gehouden, maar Merlijn wordt vooralsnog als enige verdachte gezien.

Afgeluisterd

Justitie vertelde tijdens de zitting woensdag verder dat Merlijn en zijn familie de afgelopen tijd zijn afgeluisterd, zowel thuis als in de gevangenis. Daarbij zou zijn moeder een keer hebben gezegd dat ze heeft gehoord dat Merlijn 'zijdelings betrokken' is bij de moord. De politie vindt die uitspraak vreemd, maar zijn advocaat vindt het niet belastend. "In al die gesprekken is geen enkele daderinformatie ter sprake gekomen en Merlijn zelf heeft op geen enkele moment de indruk gewekt dat hij er iets mee te maken heeft", zegt Geraatz.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met de vrijlating van Merlijn. "Hoger beroep is echter niet mogelijk. We zetten het onderzoek gewoon voort", laat een woordvoerder weten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!