Auto levert bij DSM niet meer veel op in woon-werkverkeer

Wie bij DSM-Firmenich werkt en stug met de auto naar het werk blijft gaan, lijkt een dief van eigen portemonnee. Want volgend jaar krijgt die werknemer maar 15 cent per kilometer. Wie de trein pakt krijgt een 1e klas-kaartje volledig vergoed. En de fiets levert 22 cent op per kilometer.
Dat heeft het bedrijf afgesproken in de nieuwe cao die op 1 april 2024 ingaat.
Milieuvriendelijke manier
Het is geen toeval dat het bedrijf werknemers probeert te stimuleren op een milieuvriendelijke manier van en naar het werk te reizen. Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vanaf volgend jaar verplicht rapporteren over het woon-werkverkeer van het personeel. Eerst om te inventariseren. Daarna, zo is de verwachting, wil de overheid bedrijven meer gaan dwingen de uitstoot van het woon-werkverkeer te verminderen.
Fietsregeling
"We zien dat steeds meer werkgevers ermee bezig zijn", zegt Kelly Reijnders van Zuid-Limburg Bereikbaar. Het platform helpt bedrijven een mobiliteitsplan te maken waarmee de uitstoot vermindert. "Dat hoeft niet alleen in de kilometervergoeding te zitten. Je kunt ook een aantrekkelijke fietsregeling beschikbaar stellen of betaald parkeren invoeren."
Houden graag vast aan auto
Op dit moment neemt landelijk 27 procent van de werknemers de fiets naar het werk. In Limburg ligt dat met 18 procent een stuk lager. "Voor een deel komt dat natuurlijk door de heuvels in het zuiden en we hebben minder verstedelijkt gebied", licht Reijnders toe. "Maar Limburgers houden ook graag vast aan de auto. Dus we zijn heel blij dat DSM-Firmenich dat nu probeert te ontmoedigen."
Bij DSM-Firmenich kon je tot nu één keer per jaar kiezen voor een vaste kilometervergoeding of voor een treinabonnement tweede klas. "Maar nu kun je uit meer opties kiezen en bovenal kun je per dag kiezen", zegt Roel Mesters, hoofd arbeidsvoorwaarden bij DSM-Firmenich. "Vandaag met de trein is een volledig betaald kaartje, morgen met de auto zijn 15 cent. Neem je de fiets, dan is dat 22 cent per kilometer."
6000 vliegreizen besparing
Ook aan werknemers die bijvoorbeeld in ploegendienst werken en 's nachts geen trein kunnen nemen, is gedacht. "Die krijgen 22 cent ongeacht het type vervoer", aldus Mesters. De verwachtingen zijn hoog. "Met deze nieuwe regeling gaat ons personeel naar verwachting 40 procent minder CO2 uitstoten in het woon- en werkverkeer. Dat is 800 ton oftewel 6.000 vliegreizen van Amsterdam naar Parijs. Niet gering."