Opnieuw bussen van Arriva doelwit van agressie

In Parkstad krijgen buschauffeurs steeds vaker te maken met agressie. © iStock
In en rond Heerlen zijn er opnieuw enkele incidenten geweest met bussen van vervoersbedrijf Arriva. Dat bevestigt de vervoerder na verhalen van enkele chauffeurs.
Zo werden er de afgelopen twee weken meerdere bussen bekogeld met stenen. In Hoensbroek sneuvelden de ruiten van twee bussen, en in Heerlen werd een lijnbus vanaf een spoorviaduct bekogeld waarbij een ruit aan het diggelen ging.

Bespuugd

Hoewel bij de incidenten geen gewonden vielen, werd er wel een buschauffeur in Heerlen bespuugd door een reiziger. "De angst zit er goed in onder de collega's", zegt een chauffeur tegen L1. Inmiddels wordt er zelfs over staken gesproken. "Daar hebben we het wel over, maar concreet is dat nog niet."
Volgens de chauffeurs heeft Arriva hen een spreekverbod opgelegd. Het personeel mag niet met de media praten. De vervoerder bevestigt dat, maar zegt dat dat altijd al zo is en dat de incidenten van de afgelopen tijd daar niets mee te maken hebben.

Reactie Arriva

"De incidenten die genoemd worden zijn bij ons bekend. Waar dat mogelijk is wordt aangifte gedaan. De bonden hebben hun zorgen schriftelijk met ons gedeeld, wij hebben daarop een schrijven aan hen gericht en wij gaan op korte termijn met hen in gesprek", laat een woordvoerder desgevraagd aan L1 weten.

Meerdere incidenten

De afgelopen tijd waren er meerdere incidenten. Zo was al bekend dat op het busstation in Heerlen een buschauffeur door een groep jongeren met pepperspray werd bespoten. En op het NS-station in Kerkrade werd een steward op een Arriva-trein mishandeld door een zwartrijder. Eerder werden ook al buschauffeurs belaagd, met name op lijn 372 tussen Roermond en Panningen, en lijn 350 tussen Maastricht en Aken.

Brandbrief

Vakbond FNV stuurde eerder een brandbrief aan Arriva en ook de Provincie Limburg, de opdrachtgever, is geïnformeerd. Binnenkort zitten Arriva, de Provincie en de vakbonden bijeen om over de problemen te praten. Toch zijn er maatregelen genomen zoals extra inzet van boa's, het gebruiken van bodycams en het afschaffen van contant geld in de bus. Maar volgens de chauffeurs heeft dat de agressie niet doen afnemen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!