Boomgaard met 'vergeten rassen' van allerlei fruitsoorten

Een hoogstamboomgaard. © iStock
Wiel Leunissen verzamelt al lange tijd verschillende fruitsoorten zodat ze niet uitsterven. De meeste plant hij ook in zijn boomgaard in Schimmert.
Hij heeft inmiddels meer dan 100 soorten rassen waaronder 20 Limburgse appelsoorten. Voor fruitdeskundige Leunissen is het oogstseizoen nog niet in volle gang. In tegenstelling tot de commerciële bedrijven plukken zij de appels pas als ze rijp zijn.

Hoogstamboogaarden

Leunissen heeft een hoogstamboomgaard. Dat is een boomgaard of boomweide met fruitrassen of notenbomen. Dergelijke boomgaarden zijn Limburgs cultureel erfgoed. Hoogstamboomgaarden zijn al bekend uit de middeleeuwen bij kloosters en kastelen, zowel voor eigen gebruik als handel. Bij boerderijen komen boomgaarden dan ook al eeuwen voor en sommige locaties kunnen heel oud zijn. De bomen zelf worden vaak niet ouder dan honderd jaar.
De stijgende prijzen voor fruit zorgden voor een ware explosie van het aantal boomgaarden tussen 1850 en 1900. Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel hoogstammen voor de efficiëntere teelt in eerst half- en vervolgens laagstammen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!