Mysterie in zaak Nicky Verstappen blijft

Het gedenkmonument van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide © ANP
Dinsdag zal de Hoge Raad waarschijnlijk beslissen dat de uitspraak in hoger beroep tegen verdachte Jos Brech uit Simpelveld in stand kan blijven. Dat betekent dat er na 25 jaar een juridisch einde komt aan de zaak Nicky Verstappen.
De 11-jarige jongen uit Heibloem werd tijdens een zomerkamp in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Er is dan wel een dader en een definitieve strafrechtelijke veroordeling, maar de waarheid is nauwelijks dichterbij gekomen. En dus blijft het mysterie: wat gebeurde er precies op de Brunssummerheide op 10 en 11 augustus 1998? Enkele vragen en antwoorden.

Weten we nu 100 procent zeker dat Jos Brech de dader is?

Zowel de rechtbank in Maastricht als het gerechtshof in Den Bosch kwamen eerder tot een veroordeling. En ook de advocaat-generaal die een advies uitbracht aan de Hoge Raad, vindt dat de veroordeling in stand kan blijven. De kans is dus groot dat de straf blijft staan. Brech is de dader en hij handelde alleen. En dus volgt 16 jaar gevangenisstraf voor vrijheidsberoving, ontucht en het doden van Nicky Verstappen. Ook het bezit van kinderporno wordt hem aangerekend.

Wanneer zou Jos Brech vrij kunnen komen?

Brech zit al ruim vijf jaar vast. Hij werd eind augustus 2018 in Noord-Spanje opgepakt. De strafzaak en hoger beroep duurde vele jaren. Bij goed gedrag kan hij maximaal twee jaar strafkorting krijgen. Dat betekent dat hij op z'n vroegst over negen jaar, dus eind 2032, vrij kan zijn.

Waarom is de waarheid in deze zaak nimmer opgehelderd?

Brech werd veroordeeld op grond van tientallen belastende DNA-sporen op de onderbroek van Nicky Verstappen. Lange tijd beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Later kwam hij met een filmpje waarin hij duidelijk probeerde te maken wat er volgens hem was gebeurd. Hij zou per toeval op het dode lichaam van Nicky zijn gestuit tijdens een fietstocht op de Brunssummerheide.
De rechters vonden deze verklaring volstrekt ongeloofwaardig, waardoor het alibi van Brech als extra bewijs diende bij de veroordeling. Ook als er een heleboel zaken ontbreken en de film veel zwarte gaten vertoont, kan dus een straf volgen. Waar het juridisch om gaat, is dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs moet zijn. Dat is het enige dat telt.

Kan dit mysterie nog ooit worden opgehelderd?

Het komt wel eens voor dat de Hoge Raad definitief heeft beslist en dat de dader later in de gevangenis wroeging krijgt. Dat hij bijvoorbeeld tegen een medegevangene vertelt wat er precies is gebeurd of op z'n sterfbed toch de waarheid opbiecht. Vanuit het idee dat er toch niks meer valt te winnen of te verliezen.
In het ergste geval kan dat leiden tot een nieuw onderzoek en een nieuwe strafzaak, mocht blijken dat er bijvoorbeeld geen sprake was van doodslag, maar van moord. De tijd zal het leren, maar vooralsnog blijft Brech bij zijn eerdere verklaring: ik stuitte per toeval op het dode lichaam van Nicky.

Wat betekent dit voor de ouders en het zusje van Nicky?

De dood van Nicky is als een puzzel waar nog vele stukjes ontbreken. Hoe is Brech de jongen tegen het lijf gelopen tijdens het jeugdkamp? Waar en hoe is hij meegenomen? Hoe is de jongen uit Heibloem misbruikt en gedood? Veel vragen blijven, maar antwoorden zijn er niet. En dat maakt de rouwverwerking lastig. Moeder Berthie Verstappen laat het volgende weten: "De pijn die blijft, evenals het verdriet om onze Nick. We krijgen geen antwoorden op onze vragen. Met veel lieve mensen, bekenden, maar ook onbekenden die ons steunen, proberen we een weg te vinden om met het gemis om te gaan, al blijft dat verschrikkelijk moeilijk."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!