Europese Clean Air Act moet Limburg schonere lucht opleveren

De GGD in Limburg luidt de noodklok over de luchtkwaliteit. © iStock
Limburgse burgers moeten naar de rechter kunnen om schone lucht af te dwingen. Dat vindt de Venlose Europarlementariër Vera Tax, die intensief betrokken is bij de Europese Clean Air Act.
De Limburgse GGD's luidden de noodklok in januari van dit jaar. De luchtkwaliteit in vrijwel de hele provincie voldoet niet aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. "Limburgers leven 11 maanden minder door de slechte luchtkwaliteit. Dat moet anders", zegt Tax. "Met het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben we nu gezegd dat we strikter met die normen voor luchtkwaliteit moeten omgaan."
Onderhandelingen
Het Europees Parlement en de Commissie moeten nu gaan onderhandelen met de lidstaten, waaronder Nederland, over een definitieve wet. "In ons ontwerp staat dat overheden zich moeten houden aan de limieten van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Burgers kunnen straks naar de rechter stappen om goede luchtkwaliteit af te dwingen."

Polarisatie

Met de verkiezingen op komst is de politieke discussie over veel Europese milieumaatregelen gepolariseerd. Daarbij wordt vaak verwezen naar de stikstof- stagnatie in Nederland. Door een uitspraak van de Raad van State zit Nederland bestuurlijk klem in veel dossiers. "De christendemocraten van het CDA stemden bijvoorbeeld tegen afgelopen week", zo verklaart NRC-correspondent Clara van de Wiel. "Ze zijn bang voor allerlei extra regels voor bedrijfsleven en boeren. De kritiek is dat er al veel Europese regels zijn, moet dit er dan nog bij?"
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!