Maastricht neemt maatregelen om problemen Xonar te voorkomen

Xonar © Ronald van den Hoven
Aanstaande dinsdag gaat de gemeenteraad van Maastricht beslissen: gaan ze meebetalen om jeugdzorgorganisatie Xonar te redden?
Met de beslissing van de raad in het vooruitzicht, deelt verantwoordelijk wethouder Hubert Mackus (CDA) de lessen om problemen zoals we die nu bij Xonar zien, in de toekomst te voorkomen.

Minder zorgaanbieders

Een van de lessen is dat Maastricht minder zorgaanbieders moet hebben. Die les is al langer bekend: in 2021 is het stadsbestuur een nieuwe koers ingeslagen om het aantal aanbieders te verminderen.

'Early warning'

Ook heeft de gemeente nu een Early warningsysteem ingebouwd. Dit houdt in dat zorgaanbieders vanaf het begin jaarlijks financieel inzicht moeten geven.
"Als bij de jaarlijkse hertoetsing na gunning blijkt dat een zorgaanbieder niet meer voldoet aan de criteria worden acties in gang gezet om de betreffende aanbieder weer binnen de juiste financiële kaders te krijgen", zo schrijft de wethouder.

Inkoopbeleid

Ook geeft de wethouder aan het inkoopbeleid opnieuw bekijken en mogelijk aan te scherpen.
Aanstaande dinsdag beslist de gemeenteraad van Maastricht over de anderhalf miljoen euro die de gemeente moet overmaken om de noodlijdende zorginstelling te redden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!