Mosa Meat blij met oproep Europese investering 25 miljard

AvondGasten Europa over Mosa Meat © MdH
Drie Nobelprijswinnaars roepen de Europese Commissie op om 25 miljard te investeren in kweekvlees. "Dat is ook nodig", zo reageert onderzoeker Dean Paes van de Maastrichtse vleeskweker Mosa Meat.
De oproep wordt ondersteund door vier oud-Eurocommissarissen en honderden wetenschappers.

Vlees en vis

De miljardeninvestering zou zich moeten richten op de ontwikkeling van nieuwe voedseltechnologieën zoals kweekvlees en -vis, plantaardige eiwitten en precisie-fermentatie. Het Maastrichtse Mosa Meat maakte afgelopen decennium vooral naam als producent van een kweekburger. "Welke cellen van welk soort koe delen het snelste, daar hou ik me onder meer mee bezig", zo vertelt onderzoeker Dean Paes in L1-programma AvondGasten Europa.

Geen slacht

De grote winst van kweekvlees is het feit dat er geen dieren meer geslacht hoeven te worden. In Nederland bestaat de illusie dat er met de overstap naar vegetarische gerechten hier, minder vlees wordt gegeten. Maar een mondiaal perspectief leert anders. "Over de hele wereld komen er steeds meer vleeseters bij", zo weet Mosa Meat-oprichter Mark Post. Als die vleesproductie met de reguliere slacht van dieren gehaald moet worden, is dat praktisch onmogelijk. "In China en India worden mensen rijker en gaan ze vlees eten. Zodra ze het zich kunnen veroorloven gaat dat gebeuren. In 2008 werd al voorspeld dat de vleesconsumptie de komende twintig jaar met 70 procent gaat toenemen".

Duitse kweekworst

Waar de Verenigde Staten in juni van dit jaar de verkoop van kweekvlees formeel goedkeurden, is de verkoop van kweekvlees in Europa nog steeds verboden. Met veel moeite lukte het Nederland om mensen te mogen laten proeven van het kweekvlees. Afgelopen week vroeg het Duitse bedrijf The Cultivated B toestemming aan de Europese Voedselautoriteit om een worst van kweekvlees te verkopen. De procedure zal minimaal anderhalf jaar duren.

Italiaanse lobby

Italië liet al weten nooit in te zullen stemmen met de toelating van kweekvlees. Volgens NRC-correspondent Clara van de Wiel heeft de Italiaanse tegenstand niet zo zeer te maken met culinaire tradities, maar veel meer met de lobby van de Italiaanse agrarische sector. "In Italie zit een krachtige vleessector die zich bedreigd voelt door bedrijven als Mosa Meat", zo zegt Van de Wiel. "Die lobbyen tegen het verzoek van 25 miljard als subsidie voor deze nieuwe sector. Maar die strijd woedt volop op dit moment hier in Europa."

AvondGasten Europa

Als grensprovincie is het maar al te belangrijk om te weten wat er speelt over de grenzen. In AvondGasten Europa praten we maandelijks over de belangrijkste ontwikkelingen uit het Europees Parlement en de gevolgen voor Limburg. De uitzending van september is via deze link te bekijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!