Gebarentaal wil meer acceptatie op de dag van de gebaren

Gebarentaal werd pas in 2021 erkend © iStock
"Het is leuk dat gebarentaal steeds meer aandacht krijgt", zegt Cas Wolters, voorvechter van de gebarentaal. "Maar het zou nog leuker zijn als mensen het gaan gebruiken en het meer geaccepteerd wordt in de samenleving."
"Het gebeurt heel vaak dat als ik met dove vrienden aan het gebaren ben in bijvoorbeeld de trein, mensen je raar aankijken, alsof je aapjes in een dierentuin bent", aldus Cas. Dat is precies waarom er zaterdag op de Internationale Dag van de Gebarentaal wordt stilgestaan bij hoe belangrijk de taal is.
Maar hoe zit het met Limburgse gebaren? Dat zie je in deze video.

Liplezen

In Nederland wonen 1,5 miljoen mensen die doof of slechthorend zijn. Voor ongeveer 30.000 van deze personen is de Nederlandse Gebarentaal de moedertaal. Een taal die in 2021 pas werd erkend en tot 1980 zelfs verboden was in ons land. "Kinderen moesten tot die tijd leren liplezen", vertelt gebarentolk Wendy Frissen, "het aanleren van gebaren zou slecht zijn voor de taalontwikkeling".
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!