Wijnoogst valt niet tegen ondanks natte zomer en suzukivlieg

Stockfoto © Istock
Limburgse wijnboeren zijn ondanks het wisselvallige weer niet ontevreden over wijnjaar 2023. Zelfs niet nu de suzukivlieg dit jaar weer toe dreigt te slaan.
Bij Sint Martinus in Vijlen is de oogst van twee druivensoorten vanwege die exotische fruitvlieg naar voren gehaald.

Dunne schil

"De druiven hangen er ondanks het wisselvallige weer best mooi bij, dus wat dat betreft mag ik niet klagen", zegt Stan Beurskens van het Vijlense wijngoed. "Maar het weer van deze zomer was ideaal voor de suzukivlieg. En die legt zijn eitjes graag in dornfelder en pinot noir-druiven, omdat die een dunne schil hebben. Gelukkig hebben andere rassen daar geen last van."

Exoot

De oorspronkelijk Japanse fruitvlieg komt sinds een jaar of tien ook in Nederland voor. Ze leggen hun eitjes in rijp fruit met een dunne schil, terwijl inheemse fruitvliegjes wachten tot het fruit al aan het rotten is. "Bessen- en frambozentelers hebben bijvoorbeeld ook last van de suzukivlieg en voor ons in de wijnbouw is het één van de factoren waarmee je rekening moet houden", zegt Beurskens. "Gelukkig gaat het bij ons om maar twee druivensoorten, maar in Duitsland is het veel erger. Daar zijn er hele wijngaarden die niet meer geoogst kunnen worden."

Oplossing

Een echte oplossing voor het vliegenprobleem ziet Beurskens niet. "We willen geen pesticiden gebruiken. En in de fruitteelt worden wel netten gebruikt, maar daarmee verruil je het ene probleem voor het andere. Zulke netten houden bijvoorbeeld ook zonlicht tegen en vocht binnen, waardoor je weer andere problemen kunt krijgen."

Pineut

Wijngoed Thorn heeft volgens eigenaar Harry Vorselen dit jaar amper last van het insect. "We hebben netten gespannen en flink gesnoeid, dat scheelt", zegt hij. De kwaliteit van de druiven wisselt in Midden-Limburg per ras. "De riesling hangt er gelukkig goed bij, dat is voor ons een belangrijke druif", vertelt Vorselen. "Maar de pinot noir en pinot gris doen het minder goed. Die zijn de pineut dit jaar." De Midden-Limburgse wijnboer is niet bang voor de kwaliteit van wijnjaar 2023, wel voor het aantal flessen dat hij kan maken. "We moeten tijdens het plukken goed opletten. Goede druiven voor de wijn, en slechte druiven gaan weg. Het wordt dit jaar vooral kwantitatief minder."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!