Onvergetelijk diner in teken van Wereld Alzheimer dag

De onvergetelijke kookclub in Venlo. © Omroep Venlo
De Onvergetelijke Kookclub zet mensen met dementie en hun naasten deze week extra in het zonnetje. Waar zij normaal gesproken samen koken zorgde de groep vrijwilligers ervoor dat enkel aanschuiven dit keer voldoende was.
De Onvergetelijke Kookclub is een maandelijkse activiteit waarbij mensen met dementie én hun naasten zelf aan de slag gaan om een diner te bereiden en vervolgens samen te eten.

Maatschappij

Een van die vrijwilligers is Debbie Koopman, voor haar is het erg belangrijk om mensen met dementie de kans te bieden om samen iets te ondernemen. "Het is broodnodig dat ze deel uitmaken van de maatschappij", aldus Koopmans. "Mensen met dementie kunnen wellicht een paar dingen niet, maar ook een hele hoop wel." Wie dat kan beamen is Truus van Enckevort, zij is de echtgenote van Jos. Hij kreeg twee jaar geleden de diagnose dementie. "Niet iedereen is meteen de weg kwijt", aldus Truus. "Het is een proces dat bij de een langzamer verloopt dan bij een ander, maar op het begin heb je het misschien niet eens door."

Diner

Jos glimlacht bij de vraag of koken altijd al een hobby is geweest. "Ik heb altijd graag gekookt, het is leuk om hier met mensen te zijn die dat ook leuk vinden." Die herkenning is tijdens zo'n diner voor zowel mensen met dementie als hun naasten erg belangrijk. "Het is gezellig, je weet dat er meer mensen zijn die hetzelfde hebben als jij", vertelt Jos. Zijn vrouw knikt en haakt in: 'Het is fijn om ervaringen en zelfs tips uit te wisselen."
De Onvergetelijke Kookclub is een initiatief van Alzheimer Nederland in samenwerking met Resto VanHarte.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!