Maastrichts bedrijf wil groot worden in menselijk weefsel

Het Maastrichtse ReGEN Biomedical heeft een productielijn ontwikkeld waarmee het maken van menselijk weefsel een stuk goedkoper kan.
Daarmee zijn patiënten met bijvoorbeeld diabetes of nierziektes goed te behandelen. Het weefsel is nu nog heel kostbaar om te maken.
Goedkoper
"Het is de eerste machine in Nederland en eigenlijk ook wereldwijd waarmee we geautomatiseerd een standaard kwaliteit menselijk weefsel kunnen maken", zegt directeur Marianne van der Steen. "Tot nu kost het weken om weefsel voor een patiënt te maken. En daar zijn ook veel mensen bij betrokken. Met onze nieuwe machine kan dat veel goedkoper."
Baanbrekend
Het bedrijf heeft er jaren aan gewerkt met behulp van miljoenensubsidies uit Europa en van de Nederlandse overheid. "Deze opschaling is baanbrekend. Nu wordt in ziekenhuizen zelf wel weefsel gemaakt, maar dat is dus heel duur", aldus Van der Steen. "Het is alleen beschikbaar voor wie dat kan betalen. Wij willen met onze productiemethode genezing betaalbaar maken."
Het geproduceerde menselijk weefsel is niet alleen nodig voor genezing. Ook kan het worden gebruikt om medicijnen te testen zonder dat je daar nog dierproeven bij nodig hebt.
Aanjager regionale economie
Bij het bedrijf werken nu nog een kleine 20 mensen, maar dat moet gaan groeien. "We hopen deze methode binnen enkele jaren volledig draaiend te hebben en dan kunnen we een aanjager van de regionale economie zijn", zegt Van der Steen. "We willen samen gaan werken met bedrijfjes die bij ons product aansluiten en zo een heuse nieuwe maakindustrie creëren."
Daarbij hoopt het bedrijf ook aantrekkelijk te zijn voor studenten die afstuderen aan de Universiteit van Maastricht, bijvoorbeeld. "Ze werken nu al bij ons en dat kan alleen maar meer worden. Het is belangrijk dat we hier niet alleen mensen opleiden maar ook vasthouden als inwoners met een goede baan."