Satellietbeelden van maisvelden: minder hennep aangetroffen

Enkele hennepplanten tussen de maisvelden in Milksbeek © LLTB
In de Limburgse mais- en aspergevelden staan steeds minder hennepplanten. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) spreekt van een positieve omslag: "Tien jaar geleden vonden we nog 50.000 hennepplanten in de velden, dit jaar zijn het tientallen."
Dat criminelen steeds minder vaak hun goed planten middenin Limburgse akkers, heeft volgens de LLTB onder andere te maken met steeds betere opsporingstechnieken. Zo is er dit jaar voor het eerst gebruikgemaakt van recente satellietbeelden via een extern bedrijf.

8000 velden bekeken

Ruim 8000 velden zijn via de beelden bekeken op eventuele verdachte plekken. Daaruit zijn vervolgens zo'n 150 gemarkeerd als 'verdacht'. Boven die velden zijn daarna ook daadwerkelijk drones gevlogen, om te controleren op hennepplanten. In onder andere Reuver, Milsbeek en Horst is hennep aangetroffen. Bij andere verdachte plekken bleek het vaak te gaan om schade door wilde dieren of problemen met het zaaien van de mais.
Enkele hennepplanten die onlangs werden gevonden op een akker in Reuver. © LLTB

Oranje jerrycan

De illegale wietteelt zorgt elk jaar weer voor ergernis én schade bij de Limburgse boeren, vertelt LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg. Om criminelen enigszins af te schrikken, zetten boeren oranje jerrycans neer bij hun maisveld. Dit geeft aan dat de akker ook geregeld door de boeren zelf wordt gecontroleerd. "Tientallen boeren met mais- en aspergevelden hebben afgelopen maanden perceelgegevens doorgegeven aan de LLTB, en de velden, net zoals voorgaande jaren, gemarkeerd met een oranje jerrycan. Met dit baken geeft de ondernemer aan dat hij meedoet aan het project, en dat het perceel wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep", aldus Rompelberg.

Dit jaar zijn er voor het eerst recente satellietbeelden gebruikt om hennep op te sporen, maar vroeger ging dat heel anders, en een stuk spectaculairder. Toen moest er bij elk apart veld een drone aan te pas komen, of werd de politie ingezet om met helikopters boven de velden te vliegen.

Het controleren van satellietbeelden is daarom een praktischere en snellere manier om de velden te screenen.

Als er daadwerkelijk hennep wordt aangetroffen, dan schakelt de politie een erkend bedrijf in om het spul op te halen en te laten vernietigen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!