'Geen zicht op kleine wateronttrekkingen bij Waterschap'

De meeste waterschappen houden niet bij welke particulieren en kleine bedrijven grondwater oppompen. Ook bij Waterschap Limburg was die administratie begin dit jaar niet op orde.
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 16 van de 21 waterschappen in Nederland in elk geval tot deze zomer weinig zicht hadden op hoeveel, waar en wanneer grondwater werd opgepompt door kleine gebruikers.
Administratie
De gebrekkige administratie leidt tot zorgen bij experts; ze waarschuwen voor de gevolgen. Naar schatting gaat het om tienduizenden waterputten in heel Nederland waar geen zicht op is. Door die onbekende waterputten hebben waterschappen geen volledig beeld van waar grondwater wordt opgepompt. Dat leidt ertoe dat ze in tijden van droogte deze gebruikers niet gericht kunnen vragen de kraan dicht te draaien om het grondwatertekort te beperken.
Wat is grondwater?
Grondwater is water dat via sloten, meren en rivieren in de bodem is gezakt. Ook regenwater sijpelt door de bodem heen tot het op een bodemlaag stuit die geen water doorlaat. Het water verzamelt zich hier. De natuur is afhankelijk van het grondwater. Mensen gebruiken grondwater voor drinkwaterwinning, landbouw, industrie en energie.
Grondwaterpeil
De waterschappen zijn medeverantwoordelijk voor het grondwaterbeheer. De provincie houdt toezicht op grote onttrekkingen van meer dan 150 miljoen liter per jaar. Boeren en bijvoorbeeld sportverenigingen gebruiken minder en hebben toestemming van de waterschappen nodig om het veld te besproeien. Bij extreme droogte stelt het waterschap een onttrekkingsverbod in voor grondwater.
Maar ook steeds meer particulieren en kleine bedrijven gebruiken grondwater, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien. Er is amper zicht op hoe groot deze groep kleine gebruikers is. Daardoor hebben de waterschappen er ook geen controle over. Bij extreme droogte kan dat voor een groeiend probleem zorgen.
Meldingsplicht
Om zicht te krijgen op het aantal particulieren dat gebruik maakt van grondwater, zou elke grondwaterpomp geregistreerd moeten worden. Een methode om inzicht te krijgen en controle te houden over het gebruik van het grondwater, is het invoeren van een meldingsplicht bij onttrekkingen van meer dan één kuub per uur. Vijf waterschappen zeggen volgens het onderzoek zo'n meldingsplicht te hebben.
