Minder operaties in Limburg door tekort aan personeel

In VieCuri en Zuyderland wordt er minder geopereerd door een tekort aan medisch personeel. © iStock
In Limburgse ziekenhuizen wordt er steeds minder geopereerd. Oorzaak is het blijvende tekort aan personeel in de operatiekamers. Voor patiënten betekent dat langere wachttijden. Maar dat niet alleen: "Het heeft uiteraard impact op de omzet van een ziekenhuis."
Dat laatste laat het VieCuri Medisch Centrum in Venlo weten, al kan het daar geen cijfers over geven.

Geen personeel

"Ieder ziekenhuis heeft te maken met personele krapte", stelt het ziekenhuis met vestigingen in Venlo en Venray. "Dat speelt ook bij VieCuri maar verschilt bij iedere afdeling." Het Venlose ziekenhuis stelt dat het vooral kampt met een tekort aan assistenten in de operatiekamers (OK). "Wij opereren daardoor steeds minder. Patiënten moeten daardoor mogelijk langer wachten op een operatie." VieCuri stelt daarbij wel dat de medische noodzaak altijd wordt bekeken hoe lang iemand op een operatie kan wachten.
Dat er minder wordt geopereerd in Venlo heeft daardoor ook nog eens financiële gevolgen. "Uiteraard heeft minder opereren ook impact op de omzet van een ziekenhuis."

Coronavirus

In het Zuyderland ziekenhuis wordt er sinds de coronaperiode al structureel minder geopereerd. "Wij hebben twee operatiekamers minder in gebruik. Dit leidt er helaas toe dat we niet alle zorg kunnen leveren zoals we dat graag willen. Dat is vooral voor onze patiënten vervelend", aldus een woordvoerder.

Wachtlijst

Patiënten moeten bij het Zuyderland ziekenhuis daardoor ook langer wachten totdat zij aan de beurt zijn voor een operatie. "Door het sluiten van twee operatiekamers hebben wij momenteel 2200 patiënten méér op de wachtlijst staan voor een operatie dan normaal. Financieel gezien vallen de gevolgen gelukkig nog mee. De lagere productie op de OK leidt weliswaar tot een beperkt financieel verlies voor dat onderdeel, maar niet tot een negatief financieel resultaat voor het ziekenhuis in totaliteit."

Ingehuurd personeel

In het St. Jans Gasthuis in Weert worden alle operatiekamers benut. "Wel ervaren we uitdagingen als gevolg van personeelskrapte en ziekteverzuim", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis in Weert. Om de continuïteit van de zorg te waarborgen maakt het ziekenhuis gebruik van ingehuurd personeel, medewerkers die niet in loondienst zijn bij het ziekenhuis. "Dat gaat wel gepaard met aanzienlijke kosten en het heeft niet onze voorkeur om zorggelden op deze manier in te zetten."

Laurentius

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond liet weten dat er op dit moment geen sprake is van personele problemen op de OK. "Dit leidt er dan ook niet toe dat we minder operaties kunnen uitvoeren."
Het MUMC+ in Maastricht is als academisch ziekenhuis in deze vergelijking nog niet meegenomen. Daar staan vragen over situatie in de operatiekamers uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!