Horst start proef: samenwoners met uitkering niet gekort

Hiermee is Horst aan de Maas na Heerlen de tweede gemeente die dit gaat gedogen. © iStock
Inwoners die in de bijstand zitten en willen samenwonen, worden voortaan in Horst aan de Maas niet gekort op hun bijstandsuitkering. De gemeente gaat dit in een proef van zes maanden gedogen.
Normaal gesproken wordt een stel gekort op de bijstandsuitkering als het gaat samenwonen, omdat het dan een samengesteld gezin is.
De gemeente wil minder naar de regels kijken en meer naar het helpen van inwoners. "We zien vaak dat mensen niet durven te gaan samenwonen, omdat ze dan worden gekort op hun uitkering", zegt wethouder Roy Bouten. "Dit doet iets met de gezondheid en het geluk van onze inwoners. Met deze regeling nemen we die drempel weg."

Zes maanden

De proefperiode duurt zes maanden, zegt Bouten. "Daarna wordt het wel weer normaal en volgen we de wet: dan word je wel gekort op de bijstandsuitkering", zegt de wethouder. "Na zes maanden kun je als stel ook beslissen of het samenwonen heeft gewerkt of niet."
Hiermee is de Horst aan de Maas de derde gemeente in Limburg die dit gaat gedogen. Vorig jaar kondigde Heerlen al aan dit te gaan doen.

Collectieve zorgverzekering

Naast dit gedoogbeleid gaat Horst aan de Maas ook de regels van de collectieve zorgverzekering versoepelen. Nu ontvangen inwoners deze regeling als zij een inkomen hebben tot 120 procent van het sociaal minimum, maar deze regeling wordt verhoogd naar 150 procent. Via de website van de gemeente is te zien of je in aanmerking komt voor de collectieve zorgverzekering.

Misbruik

Deze twee maatregelen kosten heel wat geld uit de lade van de gemeente. Hier heeft Bouten in de vorige begroting al rekening mee gehouden. "We hebben bedragen gereserveerd om deze kostenpost op te vangen, dus daar zie ik geen problemen in", zegt hij. "Wel kan het zijn dat bij de gedoogregeling inwoners misbruik van maken. Dat is dan maar zo. Dat heb ik liever dan dat we de regeling zo inrichten, dat er te weinig mensen die er wel recht en behoefte aan hebben, gebruik van kunnen maken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!