Vakantiehuisjes op boerenbedrijf, het nieuwe perspectief?

Is het realiseren van een vakantiepark een reëel alternatief voor boeren die weinig perspectief meer zien in een agrarische toekomst? Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) moet die keuze vooral bij de boer zelf liggen.
De aangepaste bestemming van agrarische bedrijven kwam op tafel tijdens de commissievergadering van de provincie Limburg.
Landbouwgrond
Cor Hanssen van PRO Eijsden-Margraten vroeg de gedeputeerde om actie bij uitbreidingsplannen van Landgoed Moerslag in Sint Geertruid. "Twintig hectare extra landbouwgrond wordt daar omgezet naar het landgoed. Met veel natuur en luxe verblijfstoerisme", meldt Hanssen. Hij is er niet blij mee. Voor het plan is nog een aanpassing nodig van het bestemmingsplan van Eijsden-Margraten.
Ook recreatielandgoed De Kleine Peul bij Noorbeek, waar de Raad van State in februari van dit jaar toestemming gaf voor de aanleg van een camping op het boerenbedrijf, bleek een doorn in het oog van Hanssen. Maar volgens gedeputeerde Demollin zijn de gemeenten "zorgvuldig en netjes" geweest in hun procedures. Landgoed Moerslag werd zelfs vermeld als een van de mogelijke 'top-projecten' door de provincie Limburg.
Keuze van de boer
Susanne Görtz is fruitteler, maar ook dossierhouder Agrotoerisme van de LLTB. "Wij betreuren het natuurlijk als land onttrokken wordt aan de landbouwproductie. Het moet in eerste instantie een keuze van de boer zelf zijn. Maar het is jammer als er investeerders komen die grond opkopen waardoor minder geteeld kan worden. Je verliest je mooie landschap op die manier."
Stoppen landbouwbedrijven
Hanssen vermeldt in zijn provincie-betoog dat een kwart van de 180 landbouwbedrijven in Eijsden-Margraten op termijn denkt te stoppen met de agrarische activiteiten. "Veel van die bedrijven zijn gevestigd in monumentale hoeves in het buitengebied, waarvoor een andere bestemming gevonden moet worden", aldus Hanssen. In potentie zou dat een veel grotere impact hebben op het Limburgse landschap dan de huidige geplande vakantieparken.
De provincie anticipeert op die veranderingen in het Limburgs Plan voor het Landelijk Gebied. Waar de beslissingsbevoegdheid van de plannen ligt bij de gemeenten, wil Hanssen meer regie van het provinciale bestuur.
Landschapselementen bij boeren
Görtz ziet een prominente rol voor de boeren bij de instandhouding van het Limburgse landschap. "Ik mis nog wel eens de trots op onze sector. Het streven is om zo veel mogelijk landbouwgrond te houden. De landschapselementen moeten de boeren zelf gaan doen, die kunnen dat ook goed. Dat is efficiënter en dan houden we het mooie Limburgse landschap in stand."