Weert maakt zich op voor kermis zonder prijsverhoging

De kermis tijdens de editie van 2022. © Kermis Weert
Een route van 1,7 kilometer, zeven pleinen, een pop-up store, twee oorkondes, ruim 130 attracties en honderdduizenden bezoekers: Weert maakt zich op voor de op één na grootste kermis van Nederland.
De kermis, die vrijdag wordt afgetrapt, loopt door het hele centrum van de stad.

Dna

Volgens kermiswethouder Suzanne Winters zit de Weerter-kermis in het dna van de inwoners: "De kermis is niet voor niks bijgeschreven als cultureel erfgoed. Voor Weert is de kermis echt een traditie die in het dna zit van de Weertenaar. We zijn opgegroeid met de kermis en iedereen heeft een kruisje in de agenda gezet. Het is een echte familiekermis, voor jong en oud."
Winters benadrukt dat het óók een betaalbare kermis is. Zo blijven de prijzen hetzelfde als vorig jaar, en worden in tegenstelling tot veel festivals dus niet verhoogd. "Zo proberen we de kermis zo betaalbaar mogelijk te houden."

Prikkelarme kermis

Om de kermis zo inclusief mogelijk te maken voor iedereen, laat Winters weten dat er ook een 'prikkelarme kermis' wordt georganiseerd. Daarom kunnen bezoekers op dinsdagmiddag de attracties bezoeken zónder hard geluid en veel lichtflitsen. Ook wordt de snelheid aangepast en is er langer de tijd om in- of uit te stappen.

Kermisjury

Ook dit jaar is er weer een kermisjury, bestaande uit twee volwassen en drie (jonge)mannen. Aan hen de taak om alle attracties te gaan beoordelen, inclusief de eetgelegenheden. Maandagavond wordt bekendgemaakt welke attractie als 'beste' uit de bus is gekomen: deze exploitant krijgt dan een oorkonde van de gemeente. Ook het publiek kan online een stem uitbrengen: de attractie met de meeste stemmen wint vervolgens een oorkonde als 'publiekslieveling'.

Veiligheid

De gemeente verwacht in totaal zo'n 300.000 bezoekers. Om dat allemaal in goede banen te leiden, heeft de gemeente enkele maatregelen in overleg met de veiligheidsdiensten genomen. Onder andere met hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld camera's en crowdmanagement. Zo worden publieksstromen gestuurd en gevolgd via digitale tekstborden.
De Weerter kermis begint vrijdag en is gratis toegankelijk. Om 15:30 uur mag de jeugd, een half uur lang, gratis in alle attracties. Op woensdag eindigt de kermis om 23:00 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!