Is deze boom in Libeek de mooiste boom van Nederland?

Is deze boom in Libeek de mooiste van Nederland? © SNBL Natuurfonds
Is de 'Huuskesboom' in Libeek de mooiste boom van het jaar? Daar kan nu op gestemd worden, via de website van SNBL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu) Natuurfonds.
De verkiezing 'Boom van het Jaar' wordt jaarlijks georganiseerd door de stichting. Elke provincie dingt mee om de prijs en 'De Huuskesboom' in Libeek, bij Sint-Geertruid, vertegenwoordigt dit jaar de provincie Limburg.

Grenswachtershuisjes

De 250-jaar oude zomerlinde dankt zijn naam aan de grenswachtershuisjes die vroeger aan zowel de Nederlandse als de Belgische kant stonden. De boom werd destijds geplant op de grens van het graafschap Dalhem en het Land van Valkenburg. Ook deed de linde met zijn markante kruis dienst als spijkerboom, om genezing te bieden. "Het spijkeren van een kledingstuk van een zieke gaf genezing. De boom draagt om die reden een markant kruis: in de stam zijn nog altijd spijkers en spijkergaatjes terug te vinden. Een solitair, monumentaal exemplaar op de kruising van vier veldwegen", schrijft SNBL over de nominatie van de Libeekse boom.
De verkiezing gaat vooral over de verhalen van bomen, en niet zozeer hoe hoog, breed of oud een boom is.

Winst voor Limburg?

De Limburgse boom lijkt overigens nog niet écht kans te maken op de titel van 'Mooiste boom van het jaar'. Momenteel heeft een 650-jaar oude Marialinde in het Brabantse Oisterwijk de meeste stemmen (3700), gevolgd door een 250-jaar oude rode beuk in het Utrechtse IJsselstein (3040 stemmen). De Huuskesboom heeft 155 stemmen.

Valkenburg

Vorig jaar maakten twee knotswilgen genaamd Wachters en Waaiers lang de Geul, in Valkenburg, kans op de titel. De bomen staan 'symbool voor de weerbaarheid en de veerkracht van de Valkenburgers'. Ook zouden de bomen helend en troostend zijn. Met 319 stemmen eindigde het duo op plek 10, van de 12.

De winnende boom is automatisch genomineerd in de verkiezing 'Mooiste boom van Europa'. In 2021 dong een lindeboom uit Maasniel mee om die prestigieuze titel. Toen won de lindeboom van Maarten van Essen namelijk de landelijke verkiezing.

De boom heeft een eigen Instagram-account met inmiddels bijna 4000 volgers. Toch eindigde de 150-jarige linde uiteindelijk als vijftiende met ruim 24.000 stemmen. De winst ging naar een boom uit Polen, met bijna 180.000 stemmen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!