Minder geld voor mkb in Miljoenennota: 'Niet verstandig'

Martijn van Helvert © L1
In de Miljoenennota presenteerde het demissionaire kabinet dinsdag op Prinsjesdag dat de belastingkorting voor midden- en kleinbedrijven (mkb) wordt verlaagd van 14 procent naar 12,7 procent. Tot onvrede van het Limburgse midden- en kleinbedrijf.
"Ik vind het niet verstandig om geld weg te halen bij het mkb", vertelt MKB-Limburg voorzitter en oud-Kamerlid Martijn van Helvert in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Mooie woorden

"De koning zei gisteren zelf in de troonrede dat je eerst het geld moet verdienen en dat het daarna pas verdeeld kan worden. Maar die mooie woorden van de koning, die zien we eigenlijk niet terug in de begroting. En ook niet in de voornemens van de partijen. Dat baart ons wel hele grote zorgen", aldus Van Helvert.

Geen herstel

Door corona hebben de bedrijven al moeilijke jaren achter de rug en met deze plannen wordt het er volgens de mkb-lobby niet makkelijker op. "Afgelopen jaar zou een hersteljaar van corona moeten zijn, dat bedrijven er weer bovenop konden komen. Dat bedrijven de belastingschuld die ze bij de overheid hadden, konden terugbetalen. Maar door de oorlog in Oekraïne gingen een heleboel andere dingen mis: grondstoffen kwamen niet op tijd, energieprijzen gingen omhoog, de lonen zijn enorm gestegen. Daardoor is er geen sprake van herstel", stelt Van Helvert. "En nu heeft de politiek voor wensen ineens nieuw extra geld nodig. In plaats van dat ze denken: 'Waar kunnen we besparen?', zeggen ze: 'Waar zullen we het weghalen?' Dat is bij die bedrijven, en dat vind ik niet zo'n verstandige zet."

Zelf een boterham eten

Ondank die moeilijke jaren, zijn er relatief weinig bedrijven failliet gegaan. "Dus je ziet wel dat er een enorme veerkracht is. Dat hersteljaar hadden we nodig om weer wat vet op de ribben te krijgen. Mkb'ers zijn geen rijke ondernemers. Dat zijn mensen die een aantal anderen in dienst hebben en zorgen dat ze zelf een boterham kunnen eten. Maar als je die winsten ook nog eens gaat afromen, kun je die ondernemers niet verder laten investeren."
"Je moet de ondernemers minder belasten. Zodat ze uiteindelijk een grotere omzet kunnen maken. Waardoor ze dus wel meer belasting gaan betalen. En dan kun je ook echt werken en bestaanszekerheid garanderen voor iedereen", voegt Van Helvert tenslotte toe.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!