'Ontwikkeling vakantieparken in nieuwe omgevingsverordening'

Een vakantiepark. © iStock
De Provincie Limburg gaat de ontwikkeling van vakantieparken komend jaar meenemen in een herziening van de omgevingsverordening.
Dat zegt gedeputeerde Michael Theuns tegen L1.

Kritisch kijken

De provinciale omgevingsverordening schrijft voor hoe gemeenten en waterschappen moeten omgaan met ruimtelijke plannen voor natuur, wonen, water, wonen en landbouw. "We gaan nog eens kritisch kijken of alles wat nu in de omgevingsvergunning staat nog klopt met de ontwikkelingen. Daarin nemen we de ontwikkeling van de vakantieparken zeker mee", aldus Theuns.

Trends

De gedeputeerde reageert daarmee op de oproep van de Natuur- en Milieufederatie Limburg en Stichting Natuurlijk Geuldal om regie te nemen op het dossier vakantieparken. Zij pleiten voor actie van de provincie middels de omgevingsvergunning. Theuns geeft aan dat de provincie bij de herziening ervan gaat kijken naar de trends van nu. "Wat gebeurt er in de sector en wat is er aan aanbod?", zegt Theuns.

Regierol provincie

Dat de wettelijk taak om te beslissen over nieuwe plannen voor vakantieparken bij gemeenten ligt, weerhoudt natuurorganisaties er dus niet van de provincie op te roepen meer een regierol in te nemen. Maar volgens Theuns pakt de provincie die rol wel degelijk. "De bestaande plannen zitten in het bestemmingsplan. Gemeenten staan dan als eerste aan de lat om te kijken wat daar mogelijk is. Maar zelfs daar doen we als provincie gemeenten stimuleren met bijvoorbeeld vitaliteitsscans, dat parken die er al zijn de slag naar de toekomst kunnen maken."

Te veel

Want volgens de Milieufederatie komen er, zonder totaalbeeld, te veel vakantieparken in Limburg. Theuns vraagt zich af wat 'te veel' is. "Je kunt niet generiek zeggen dat er te veel van iets is. Van sommige deelsectoren is het toerisme heb je misschien net iets te veel, maar van andere heb je misschien net iets te weinig. Het heeft ook geen zin om de hele sector op slot te zetten."

Leefbaarheid kleine kernen

Er spelen namelijk meerdere belangen voor de provincie. "We staan enerzijds voor het beschermen van het landschap, en tegelijkertijd wordt er ook gekeken hoe het landschap op een verantwoorde manier kunnen benut kan worden, zodat mensen daar kunnen wonen, recreëren en ondernemen." Daarbij wordt ook gekeken naar de leefbaarheid in kleinere kernen, want dat hangt volgens Theuns 'enorm' af van de vakantieparken. "Er zijn ontzettend veel toeristen die naar de kleinere kernen komen en daar hun geld uitgeven. Het is heel belangrijk dat die vraag en aanbod met elkaar matchen."
Komende dinsdag gaat de gedeputeerde in gesprek met Natuur- en Milieufederatie Limburg om over de ontwikkelingen te praten.

Boerenbedrijven

Een nieuwe ontwikkeling die voor nog meer vakantieverblijven kan gaan zorgen in de provincie, is de transitie van boerenbedrijven naar recreatiebestemmingen. In het kader van de stikstofplannen inventariseert de provincie welke agrarische bedrijven willen stoppen. Theuns zegt nu al in gesprek te zijn om te kijken of er een andere bestemming mogelijk is op deze plekken. Of bijvoorbeeld vakantiehuisjes mogelijk zijn bij zo'n boerenbedrijven, moet volgens Theuns per casus bekeken worden. "Past het op een bepaalde plek voor een bepaald aanbod? Als dat een goede ontwikkeling is, zeg ik daar wat mij betreft niet meteen nee tegen. Maar het moet wel passen in het landschap, bij het aanbod en het moet voorzien in een bepaalde vraag."

De Stemming

Ton Hermanussen, Bas Hoogland en Frank Karis zijn komende zondag te gast in het radioprogramma De Stemming, waarin de themaweek over vakantieparken wordt afgesloten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!