'Vakantieparken worden nieuwe logistieke dozen'

Zijn nieuwe vakantieparken in Limburg een nieuwe 'verdozing', of een aanvulling voor het landschap? © Istock
Met de vakantieparken die in Limburg op de planning staan, dreigt net zo'n effect als de verdozing die ontstond door alle loodsen die de afgelopen jaren in de provincie verrezen.
Daarvoor waarschuwt Ton Hermanussen van de Milieufederatie Limburg.

Spijt

Hij verwijst in zijn beeldspraak vooral naar het opgetelde effect van de vele warenhuizen, loodsen en andere grote bedrijfshallen die de afgelopen jaren zijn gebouwd. "Achteraf hebben we spijt van al die voorraaddozen in het landschap", aldus Hermanussen. "Wij hadden het eigenlijk kunnen weten, maar het is ondertussen wel gebeurd. En ik zie dezelfde risico's bij de vakantieparken. Er is geen totaalafweging. Bezint eer ge begint, want achteraf kun je spijt krijgen".

Vakwerkhuizen

Bas Hoogland vindt de vergelijking 'vals'. De voormalig directeur van de Limburgse Landal GreenParks-vestigingen vindt dat veel parken wel degelijk passen in het Limburgse landschap. "Kijk naar de vakwerkhuizen bij Park De Waufsberg in Noorbeek, dat is prachtig ingebed in de omgeving. Natuurlijk, ik vind ook dat parken absoluut moeten passen in het landschap. Dan kan zo'n park een verrijking zijn voor het gebied en voor de economie."

Provincie

De Milieufederatie Limburg pleit voor regie op provinciaal niveau. Op dit moment ligt de beslissingsbevoegdheid voor de vakantieparken bij de gemeentes die gaan over het bestemmingsplan. "Het gevaar zit juist in het cumulatieve effect, als je het allemaal bij elkaar optelt. Het is niets anders dan de stikstofproblematiek, het cumulatieve effect is daar ook heel groot. De Provincie is de eerst aangewezen overheidslaag die hier regie moet nemen"

Tote Hose

Hoogland ziet vooral grote voordelen in de nieuwe vakantieparken. "Nieuwe parken doen het per definitie heel goed. Het voordeel is dat de bezoekers ook in de stille wintermaanden terecht kunnen in het Heuvelland. Dat is goed voor de winkels, de restaurants, de ondernemers. Je spreidt daarmee het seizoen. Want hier is het in de winter 'tote Hose', het is ontzettend stil. Dus het is ook een manier om het personeel vast te houden, zeker in de horeca."

Cottesserhoeve

De voormalig Landal-directeur heeft een duidelijke mening in de huidige discussie in zijn woonplaats Vijlen over de bestemming van camping Cottesserhoeve. Die is gekocht door investeerder InLeisure, die het terrein wil transformeren naar een vakantiepark. Na luide protesten heeft InLeisure de eerste ontwerpen ingetrokken. "Laten we eerlijk zijn, het is nu een kakafonie van tenten, caravans en plastic chalets. Dat is ook niet mooi. Het moet straks natuurlijk passen in de omgeving. Dus ze moeten een goede architect in de arm nemen, en dat park met bijvoorbeeld vakwerkhuizen mooi in het gebied inbedden. Ik zou sowieso veel minder huizen plaatsen. Dus geen 200 of 100, maar gewoon 60 prachtige vakwerkhuizen. Dan is het een grote verrijking."

De Stemming

Ton Hermanussen en Bas Hoogland zijn komende zondag te gast in het radioprogramma De Stemming, waarin de themaweek over vakantieparken wordt afgesloten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!