Mustafa Amhaouch klaar voor bijzondere Prinsjesdag

Amhaouch zal na de komende verkiezingen niet meer terugkeren in de Tweede Kamer. © ANP
Scheidend Kamerlid Mustafa Ahmaouch (CDA) maakt zich op voor een bijzondere Prinsjesdag. Hij is een van de acht Kamerleden in de commissie van in- en uitgeleide.
"Dat ik dit nog mee mag maken, nu ik stop in de Tweede Kamer, is wel heel bijzonder", gaf Mustafa Amhaouch dinsdag in de L1 Nieuwsshow eerlijk toe.

Commissie

"Voor de mensen die thuis voor de televisie zitten; ik loop helemaal vooraan. Wij als commissie brengen het Koninklijk paar naar hun plekken", verklapt het Pannings Kamerlid al. "Het is een heel protocol, iedere wandelroute is precies vastgelegd."

Generale repetitie

Amhaouch, die al onderweg is naar Den Haag, heeft een drukke dag voor de boeg. "Vanochtend hebben we allereerst een generale repetitie. Daar is defensie ook bij, alles moet goed geoefend worden. Gelukkig hoeft dat nog niet in jacquet, maar die heb ik vanmiddag wel aan."

Koninklijke Schouwburg

Na een lunch in het gebouw van de Tweede Kamer trekt de commissie richting de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Normaliter leest de Koning de troonrede voor in de Ridderzaal in het Binnenhof. Wegens de renovatie van het Binnenhof is Prinsjesdag, sinds 2022, voorlopig in de Koninklijke Schouwburg.

Ceremoniële taak

De commissie van in- en uitgeleide heeft dus als taak om belangrijke gasten te verwelkomen en naar hun plek te geleiden. In dit geval, op deze Prinsjesdag, dus onder meer Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. "Alles bij elkaar zal het aan het begin een kleine tien minuten duren. Op het einde is er er nog een kort gesprek met het Koninklijk huis. Prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien zijn er ook bij", aldus het CDA-Kamerlid. "In 2007 had ik al eens een receptie van de Koning en Koningin. Toen gingen ze iedere tafel langs, heel informeel. Het is heel fijn dat we dit in ons land hebben."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!