Bouw spoortunnel Venlo begint na jaren vertraging

Spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo. Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen © ANP
Na jaren van overleggen en steggelen gaat begin oktober de eerste schep de grond in, voor de ondertunneling van de spoorwegovergang aan de Vierpaardjes in Venlo.
Het plan voor de tunnel stamt uit 2009.

Dicht

Vanaf woensdagochtend 4 oktober gaat de spoorwegovergang ruim twee weken dicht voor voet-, fiets- en gemotoriseerd verkeer. Ook het treinverkeer wordt één weekend stilgelegd. In die periode worden damwanden geslagen waarbinnen de tunnel wordt gegraven, en komt er een tijdelijke overgang voor het verkeer.

Vertraging

Het project liep jarenlange vertraging op. Eerst leek het vanwege de kosten zelfs op een dood spoor te komen, daarna gooide de onteigening van omwonenden roet in het eten. En zelfs toen ook die laatste horde was genomen, weigerden de bewoners van één huis dat moet worden gesloopt, te vertrekken uit ontevredenheid over de vervangende woonruimte. "Inmiddels hebben zij een andere woning geaccepteerd", laat een woordvoerder van de gemeente Venlo weten.

Opstoppingen

Een tunnel op de plaats van de bewaakte spoorwegovergang is een jarenlange wens van de stad Venlo. De weg kruist op die plek met zowel de spoorlijn richting Roermond als die naar Kaldenkerken. Met name die laatste route wordt veel gebruikt door goederentreinen. De gesloten slagbomen veroorzaken vaak verkeersopstoppingen. Ook gebeuren er regelmatig ongevallen.
Eind 2025 moet het spoorviaduct uiteindelijk worden opgeleverd.