Vakantiepark Rouenhof: Landgraaf wil van zwart naar groen

Stijn Kropman, wethouder toerisme Landgraaf © L1
Het geplande vakantiepark Rouenhof in Landgraaf moet de transitie van Parkstad naar een toeristische regio afmaken. "We willen van zwart naar groen naar goud", zo zegt wethouder Stijn Kropman.
Parkstad won in 2017 de Tourism for Tomorrow Award. De regio kreeg de prestigieuze prijs voor de transitie van mijnregio naar toeristisch gebied. "We willen de potentie van die prijs nu verzilveren door de stap te maken van dagtoerisme naar verblijfstoerisme. Dit gebied is een voormalige mijnsteenberg, daarom past het motto zo goed: van zwart naar groen naar goud."

Onderzoek

Met de vergelijking tussen dagtoerisme en verblijfstoerisme verwijst wethouder Kropman naar een onderzoek uit 2019 naar bestedingen in de verschillende Zuid-Limburgse regio's. Daaruit blijkt dat Landgraaf wel veel bezoekers trekt naar dagattracties als Mondo Verde, Gaia Zoo of Snowworld, maar dat die toeristen grotendeels overnachten in het Heuvelland. "Die balans willen we herstellen", zo zegt Kropman. "Het gaat niet alleen om de inkomsten van overnachtingen voor onze eigen regio. Het is ook voor het milieu veel beter als die toeristen heel dicht bij de attracties zitten. Die CO2-footprint is belangrijk. En het haalt veel druk weg uit het Heuvelland."
In Parkstad was de omzet in verblijven in 2019 maar 70,6 miljoen euro, terwijl de omzet in attracties en horeca bijna vier keer zo hoog was.
Toeristische omzet bij verblijven tegenover attracties © L1

Cumulatief effect

De milieubeweging is sceptisch over de Landgraafse plannen. "Bij elke locatie is er wel een reden te bedenken waarom het daar wél kan", zegt Ton Hermanussen van Milieufederatie Limburg. "Maar het zit hem juist in het cumulatieve effect, als je alle vakantieparken bij elkaar optelt worden het er gewoon te veel."

Uitwisselen

Dat er veel voor te zeggen is om recreatieve verblijven te koppelen aan plekken waar toeristen willen recreëren, is volgens Hermanussen 'een logische gedachte'. "Het kan zo zijn dat een vakantiepark op een bepaalde plek zou kunnen, maar ik zou het dan eerder willen uitwisselen. Waar er een recreatief verblijf bijkomt, moet er een op een andere plek gesaneerd worden. Bijvoorbeeld in Cottessen, waar de omgeving veel minder geschikt is."

Camping B

De gemeente Landgraaf is zelf eigenaar van het gebied Rouenhof, dat 28 hectare groot is. Op dit moment is het nog een wandel- en recreatiegebied. Tijdens Pinkpop is het terrein in gebruik als 'Camping B.' In het plan wil de gemeente 15 procent van het gebied gaan bebouwen met 150 tot 250 recreatiewoningen. Na verontruste signalen van bewoners wil het college het park wel open houden voor de eigen inwoners. "De aanbesteding willen we eind dit jaar lanceren. We willen daarbij zo weinig mogelijk voorzieningen op dit park, zodat de bezoekers ook de ondernemers in het gebied opzoeken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!