Beesel tweede gemeente die geld doneert aan Marokko

Flinke schade na de aardbeving in Marokko. © ANP
In navolging van de gemeente Nederweert heeft ook de gemeente Beesel besloten om 1 euro per inwoner te doneren voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Daarmee doneert Beesel 14.000 euro aan de slachtoffers in het getroffen gebied.

Medeleven

In een reactie laat een woordvoerder weten: "In Beesel leven we mee met iedereen die door deze vreselijke aardbeving is getroffen. Dat geldt zeker ook voor onze inwoners van Marokkaanse afkomst. Als gemeente Beesel willen we ook hulp bieden. Daarom geven we een donatie."
Nederweert was dinsdag de eerste Limburgse gemeente die bekendmaakte geld te doneren. Andere gemeenten moeten nog altijd beslissen over een donatie.

Motie

De gemeente Stein laat middels een woordvoerder weten nog geen besluit te hebben genomen. De gemeente Landgraaf wacht op een motie waardoor het in de gemeenteraad besproken kan worden. Het college van de gemeente Bergen staat sympathiek tegenover het leveren van een bijdrage voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. "Maar het college heeft hier op dit moment nog geen besluit over genomen", laat Janne Damen, communicatieadviseur weten.

Geen taak lokale overheid

De gemeente Mook en Middelaar gaat geen financiële steun geven. "Wij zien dit niet als de taak van de lokale overheid", zo laat een woordvoeder aan L1 weten. In de gemeente Maasgouw lopen geen acties te ondersteuning van de hulpverlening in Marokko, aldus een woordvoerder. Ook in de gemeenten Horst aan de Maas en Voerendaal worden geen acties of initiatieven ondernomen.

Bezoek moskee

In Venray staat de burgemeester Michiel Uitdehaag in nauw contact met de Marokkaanse gemeenschap en brengt binnenkort een bezoek aan de moskee om met inwoners te spreken over de situatie in Marokko. "Daarnaast gaat er versneld een voorstel naar de gemeenteraad voor een financiële bijdrage. De gemeenteraad neemt hierover op dinsdag 26 september een besluit", aldus een woordvoerder. De gemeente Leudal zal lokale initiatieven ondersteunen als die in de samenleving ontstaan.

Provincie

De provincie Limburg is vooralsnog niet voornemens om een donatie te doen. "Er is nog geen motie ingediend in Provinciale Staten", zo laat een woordvoerder weten.
In februari besloten vrijwel alle Limburgse gemeenten om geld te doneren aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De provincie Limburg doneerde toen 50 cent per Limburger.

L1 heeft alle Limburgse gemeenten om een reactie gevraagd. Nog niet alle gemeenten hebben op dit verzoek gereageerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!