Limburgs actieplan tegen seksueel wangedrag

Mariëtte Hamer in gesprek met Limburgse instanties over seksueel wangedrag © L1
Er komt een Limburgs actieplan tegen seksueel wangedrag. Dat is de uitkomst van het bezoek van Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer, vrijdag en zaterdag aan Limburg.
Hamer is in Limburg om het gesprek over seksueel wangedrag in de samenleving te voeren.

Gesprekspartners

Vrijdag sprak ze met het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG), Veilig Thuis, Expertisecentrum Helse Liefde, GGD Limburg-Zuid en -Noord en welzijnsorganisatie Trajekt uit Maastricht. Het Limburgs actieplan komt in navolging van het nationale actieprogramma dat Hamer begin 2023 presenteerde. Commissaris Hamer gaat de organisaties helpen dat in gang te zetten.

Slecht zicht op de omvang

Een ronde langs diezelfde instanties laat zien dat er nog steeds slecht zicht is op de omvang van seksueel wangedrag. Volgens Carla Stals van Helse Liefde zijn de honderden meldingen die ze per jaar krijgen maar het topje van de ijsberg. Het Centrum Seksueel Geweld Limburg (CSG) kreeg de eerste zes maanden van dit jaar 214 meldingen van seksueel geweld. Aan 100 mensen is daarna medische en of psychische hulpverlening geboden.

Zedenmisdrijven

In 2022 werden er volgens de Limburgse politie 551 zedenmisdrijven geregistreerd. In 261 gevallen is er daadwerkelijk aangifte gedaan. Slechts 33 procent van deze zaken is opgehelderd. De cijfers van 2023 laten een vergelijkbaar beeld zien. Onder een zedenmisdrijf vallen verkrachting, aanranding, sexting, ontucht en het in bezit hebben van kinderporno.

Misstanden in Limburg

Hamer is aangesteld als Regeringscommissaris na de schandalen bij The Voice of Holland en Ajax. Een greep uit recente misstanden die in Limburg in de media zijn verschenen laat zien dat het een breed maatschappelijk probleem is. Zo toonde onderzoek uit 2021 op Universiteit Maastricht aan, dat 2 op de 10 studenten tijdens de studie is verkracht. Bij vrouwengevangenis Ter Peel zijn in 2021 en 2023 meerdere cipiers ontslagen omdat ze seks hadden met gedetineerden. En op het Vista College werd in 2023 een docent ontslagen en veroordeeld vanwege ontucht met leerlingen, en al in 2022 waren er meerdere zedenzaken op die school.
Hamer sprak vrijdag verder met het provinciebestuur, Universiteit Maastricht en in de gemeenteraad Maastricht. Zaterdag is de Regeringscommissaris in Roermond aan de beurt.