'Centrum voor dagbehandeling is geen ziekenhuis'

Het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen © L1 (Erwin Minkenberg)
De plannen om het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen af te schalen naar een centrum voor dagbehandeling zijn het begin van het einde. Dat vreest wethouder Peter van Zutphen die zich niet kan vinden in de voorkeursvariant van de ziekenhuistop.
"Dat zijn dezelfde mooie verhalen als uit de jaren negentig", zegt de Heerlense wethouder in een reactie op de plannen voor het ziekenhuis in Heerlen.

Geen ziekenhuis

"Ik vind het eigenlijk een heel gek verhaal. David Jongen blijft namelijk volhouden dat er een ziekenhuis in Heerlen blijft", aldus Peter van Zutphen (SP). "Maar met de plannen die hij schetst, met een dagklinisch-centrum , staat er vanaf 2030 geen ziekenhuis meer in Heerlen. Zo'n dagklinisch-centrum noem ik geen ziekenhuis."

Eerdere discussie

Van Zutphen ziet veel gelijkenissen met een discussie die in de jaren negentig werd gevoerd. "Toen ging het over ziekenhuizen in Kerkrade en Brunssum en werden dezelfde beloftes gedaan als nu", vergelijkt hij. "En zie nu? In zowel Brunssum als Kerkrade staat geen ziekenhuis meer. Dat is precies wat er nu hier staat te gebeuren. Wat er dadelijk in Heerlen overblijft is een wijkgezondheidscentrum."

Personeelstekort

Voor het Zuyderland is het nijpende personeelstekort een van de aanleidingen voor de plannen die er liggen. Volgens de wethouder is het té kort door de bocht om te zeggen dat er geen personeel gevonden kan worden. "Misschien moeten ze eens beginnen met een verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Als er een gebrek is aan sinaasappels, gaat de prijs van de sinaasappel omhoog. Maar als er een tekort is aan zorgpersoneel mag niemand het over het salaris hebben. Het salaris van zorgpersoneel ligt 7,5 procent onder het marktgemiddelde. Begin daar eens", verklaart Van Zutphen. "Maar niet alleen het salaris; kijk eens naar de bureaucratie in het zorgsysteem. Personeel moet zoveel rekening houden met formulieren, contracten en protocollen. Als daar eens iets aan gedaan zou worden kan het personeel meer tijd besteden aan de patiënt."

Huisvesting personeel

Van Zutphen wil niet alleen maar met een vinger wijzen. "Wij hebben als gemeente Heerlen samen met Sittard-Geleen en de provincie Limburg aangeboden te helpen daar waar nodig. Denk aan huisvesting voor personeel dat moet verhuizen om in Zuid-Limburg te werken. Of aan werkgelegenheid voor diens partner?", aldus Van Zutphen. "Het is gewoon te makkelijk om te zeggen dat je geen personeel kunt vinden en dus maar een ziekenhuis sluit."

Tekort aan bedden

De sluiting van het beddenhuis in Heerlen blijft de wenkbrauwen van de wethouder doen fronsen. "We hebben allemaal het coronavirus nog vers in ons geheugen staan. Toen was er ineens een gigantisch tekort aan ziekenhuisbedden en moesten we patiënten onder brengen in Duitsland. Nu gaan we de beddencapaciteit juist verminderen door een compleet beddenhuis te sluiten."

Zestien scenario's

Dat er nu nog twee scenario's over zijn gebleven kan ook niet op veel waardering van de wethouder rekenen. "Samen met burgemeester Roel Wever heb ik een gesprek gehad met zowel David Jongen als Leonne Prompers. Toen lagen er zestien scenario's op tafel. Het kan niet zo zijn dat het ziekenhuis nu afstevent op een scenario met een dagbehandelcentrum in Heerlen. Als alliantie is er voor ons maar één scenario: een volwaardig ziekenhuis in Heerlen met acute zorg en een spoedeisende hulp."

Protestmars

Op zaterdag 23 september staat de protestmars van de Ziekenhuisalliantie op de agenda. "Daarin gaan we niet alleen maar de petitie overhandigen. Het Zuyderland zal serieus in overleg moeten met de gemeentes, de alliantie en natuurlijk het volk. De mars is voor ons het begin van het overleg met het ziekenhuis", blikt Van Zutphen vooruit.
Op 22 november staan de Tweede Kamerverkiezingen op het programma. Van Zutphen adviseert het Zuyderland te wachten met een besluit tot na die verkiezingen. Dit omdat verschillende partijen, waaronder de SP, fel tegen de sluiting van ziekenhuizen zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!