Kinderen leren gevaren van cybercriminaliteit middels spel

Een printscreen van het cybersecurity-spel © L1
Basisschoolscholieren door de hele provincie leren donderdag alles over cybercriminaliteit tijdens de HackShield-campagne in Kerkrade.
Dat is belangrijk volgens Roel Wever, burgemeester van Heerlen. "We proberen jongeren zo vroeg mogelijk weerbaar te maken tegen de digitale wereld."

Cybercriminaliteit groeit

Die online wereld is voor kinderen steeds normaler geworden, maar tegelijkertijd is cybercriminaliteit de snelst groeiende vorm van criminaliteit ter wereld. Daarom worden kinderen uit 17 gemeenten via een educatief cybersecurity-spel weerbaarder gemaakt tegen de gevaren. "We proberen we de kinderen zo slim te maken dat ze dingen als hacken heel snel kunnen zien en voorkomen. Dat doen we door ze junior agent cyber te maken."

Spel

Met het spel moeten ze problemen op zien te lossen op internet. Via verschillende routes met bijbehorende vragen en uitkomsten kiezen ze oplossingen voor digitale problemen zoals cyberpesten en phishing, een vorm van internetfraude. De campagne is opgezet op initiatief van RIEC Limburg, een samenwerkingsverband tegen ondermijnende criminaliteit, en Taskforce Cyber Limburg.

Verbazingwekkend

Burgemeester Roel Wever is aangewezen tot een van de 'cyberburgemeesters' van Nederland. Hij wil in contact komen met de kinderen om te zien hoe ver kinderen al zijn in de online wereld. "Het is tot nu toe verbazingwekkend om te zien hoeveel kinderen weten wat er speelt en hoe vaak ze al met dit soort dingen in aanraking zijn gekomen", zegt Wever.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!