Dag na wateroverlast: 50 mm regen in één uur

Het water in de lokalen bij OBS Binnenstad © L1
De wateroverlast die delen van Limburg dinsdagavond trof, kwam door een uitzonderlijke hoeveelheid regen. In één uur viel tussen de 40 en 60 mm aan regen. Normaal valt er in Nederland gemiddeld 90 millimeter in heel de maand september.
Door de hevige regenval kregen veel mensen, bedrijven en instellingen in met name Zuid Limburg te maken met wateroverlast. Daar zijn woensdagochtend de gevolgen nog van te merken. Zo houdt basisschool OBS Binnenstad in Maastricht woensdag de deuren gesloten.

Wachten tot bui over is

Daar is de regen 'als een stortregen' dinsdagavond naar binnen gekomen. "Het water kwam via de hele lengte van de gang aan alle kanten naar beneden", vertelt directeur Astrid Claessens bij de L1 Nieuwsshow. "Je schrikt, je bent bang, je denkt: wat gebeurt hier?" Er is meteen gekeken waar in de school iets aan de hand was, maar dat was te veel om op te noemen. "Je kijkt of je de schade kunt beperken en vervolgens kun je niets anders doen dan wachten tot de bui over is."

Dicht blijven

De schade is nog niet helemaal te overzien. Het water staat met name in de gangen, maar volgens Claessens is er weinig materiaal, zoals schriften en boeken, aangetast. Wel hebben de vloeren, plafonds en de elektrische installatie geleden. Ook het internet en de telefoons doen het niet. Daarop is besloten dat het niet veilig is en de school vandaag dicht te laten. Via een communicatieapp is een spoedbericht naar de ouders gestuurd.
De school hoopt morgen weer open te gaan, maar of dat lukt wordt in de loop van de dag duidelijk. "In het belang van de kinderen en van ons willen we zo kort mogelijk dicht blijven."

Overlast door regen

De meeste regen, 40 tot ruim 60 millimeter, viel dinsdagavond in Maastricht, de Westelijke Mijnstreek en in de regio Haler-Neeritter-Ittervoort. In Maastricht-Heugem viel ruim 50 mm regen in een uur tijd. Als gevolg daarvan liepen straten en kelders in onder andere Maastricht en Valkenburg onder en reden auto's zich in het snel stijgende water vast. Ook de riolering kon de grote hoeveelheid water niet aan, waardoor toiletten overstroomden. Op het VISTA College, ook in Maastricht, was de situatie vergelijkbaar met OBS Binnenstad. Door de directe hulp van collega's tot 's avonds laat konden daar woensdagochtend de lessen gewoon doorgaan. Ook het Sint-Maartenscollege, een middelbare school, is volgens meldingen getroffen. Daar wilden ze niets zeggen over de schade en of lessen door zijn gegaan vanmorgen. Rond 20.30 uur werd het in en rond Maastricht droog, en verdween het water geleidelijk.

Muziekgieterij

Medewerkers van de Muziekgieterij in Maastricht zaten dinsdagavond te vergaderen toen ze gekletter van water hoorden. "Het water spoot in de oude zaal uit alle afvoerbuizen. Op sommige plekken kwam het al onder de deuren door. Het water was niet meer te stoppen, dus de hele foyer stond in korte tijd helemaal vol", vertelt zakelijk directeur Richard Loomans. Toch heeft hij met zijn personeel de schade kunnen beperken. "We hebben veel dingen die kwetsbaar zijn snel omhoog gezet. Op zo'n acht oude versterkers na, die hebben we niet meer kunnen redden."

Sinkhole

Ook is er in de nacht van dinsdag op woensdag een sinkhole ontdekt in Maastricht. Daar zit een gat in de weg door weggespoelde ondergrond. De Veiligheidsregio verzoekt mensen met klem niet door plassen water te lopen, fietsen, of rijden, omdat je niet weet wat daaronder zit. "Zulk extreem weer gaat vaker gebeuren, dus ben voorbereid. Zet spullen in de kelder bijvoorbeeld wat hoger", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio.
Het sinkhole op de Hertogsingel in Maastricht © L1 (Sjors Abeling)